Home

Besturen 2008


Verslagje van de KNUROO-ledenvergaderingen

    Verenigingen zijn vehikels die zich door de tijd bewegen. Om dat efficiënt te doen is er coördinatie en sturing nodig; kwestie van op het correcte pad te blijven. Omdat KNUROO een ledenvereniging is met een VZW-structuur, gebeurt het sturen door-en-met de leden.

    Met andere woorden: de leden mandateren enkele gelijken om het dagelijkse bestuur waar te nemen, en verlangen dat deze aangestelden (minstens) jaarlijks verantwoording afleggen over hun exploten. Zowel binnen de nationale bestuursformatie, evenals op het lokale terrein van de Kring is er in het laatste jaar vanalles in beweging. Dus is het zeker even de moeite om terug te blikken op de Algemene Ledenvergaderingen van de beide bestuursniveaus in 2008.

    Zaterdag 5 april is het de beurt aan de ledenvergadering van de Kring Brugs Ommeland/West-Vlaanderen. Traditiegetrouw wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de formele bijeenkomst te combineren met wat ontspannende en tevens nuttige activiteiten.

    Collega-reserveonderofficier Paul Coppens stelt gastvrij zijn accommodatie ter beschikking voor de vergadering en biedt meteen de schutters onder ons de kans om hun vaardigheden te beproeven. Om het een beetje spannend te maken, zorgt de kring voor wat prijzen zodat er een kleine competitie ontstaat. Dat is leuker voor zowel de schutters als de supporters.

    Maar eerst wordt er ernstig vergaderd!

    Een vijftiental aanwezigen is wellicht geen reuze-opkomst, maar toch een heel standvastig gegeven over de laatste jaren. Dat laat toch aanvoelen dat er belangstelling is voor het reilen en zeilen binnen de vereniging. De vergaderzaal is heel informeel ingericht als een 'salon' met zetels voor de aanwezigen en een gelegenheidstafel waarachter het zetelende bestuur (what's in a name) op stoelen kan plaatsnemen.

    Onze secretaris (Danny, S1) houdt de agenda en het verloop van de meeting in de gaten, maar voor de rest gaat het er heel informeel aan toe. We zijn tenslotte een vriendenkring. Toch worden er gepast kritische vragen gesteld over de werking van de vereniging, de toekomstperspectieven voor de leden en de Reserve in het algemeen.

    Het voordeel deel uit te maken van een nationaal georganiseerde vereniging, zit in de kracht van het 'netwerk'. Dit laat toe informatie te zoeken en te vinden, van heel dicht bij de originele machtstructuren. Vragen en problemen van leden aan de basis vinden relatief vlot een weg naar het organisme dat voor een oplossing kan zorgen. Inzichten en achtergronden die bepalend zijn voor het lot van de Reserve komen beter in perspectief omdat ze bij de originele bron opgevist worden.

    Het vraag- en antwoorduurtje, waarop onze vergadering soms lijkt, wijst op grote betrokkenheid van de leden, en is zondermeer een boeiend aspect van de bijeenkomst. Het zal misschien verrassend zijn voor diegenen die er niet bij zijn geweest; maar de laatste jaren hebben onze ledenvergaderingen steevast het geplande tijdskader (flink) overschreden door het ongedwongen groepsgesprek dat spontaan op gang komt. Misschien komt het door de informele opstelling, of misschien zit de behoefte aan een gespreksplatform echt hoog. In ieder geval is het opvallend dat de ledenvergadering niet als een saaie, formele bedoening wordt ervaren, maar duidelijk als een bijeenkomst van gelijken, die op een volwaardige manier overleg plegen over de zaken die allen bezighouden. Dat geeft echt een goed gevoel.

    Bij het meer formele deel van de vergadering overloopt de voorzitter de werking van de zittende bestuursformatie. In een notendop komt het hier op neer:

- ledenwerving en binding: opvissen van oude leden, follow up nieuwe kandidaat-leden, voorstellen aanbrengen voor de KNUROO-medailles, ontwerp van reglement voor de U.L.A., en het verder ontwikkelen van de website (die nu nog wat kinderziekten vertoont)

- contacten onderhouden met verwante verenigingen zoals AVBOS en de groepering reservemilitairen West-Vlaanderen

- follow up van de nationale KNUROO-werking, deelname aan het maandelijkse nationale bureau en aan de viering 70 jaar KNUROO (1937-2007)

- publieke activiteiten: 11 november, bloemenhulde Menenpoort (6 september 2008!), Canadese bevrijdingsmars, concert 'in Flanders Fields' op 3 december 2008

- uitwisseling en PR met de kringen van Dunkerque (TIR)

- planning voor een familiedag (nog niet bepaald), voorstellen voor autorally, fietstocht, rondrit met de Yeomanry ?
- voor- en nazorg van festiviteiten: korpsmaaltijd en nieuwjaarsreceptie

- promo-initiatieven: pin, postzegel, PR met de eenheden (Nieuwjaarswensen) ?

- teamvorming voor het bestuur; dit jaar onder vorm van een uitstap naar de Ardennen.

- Toekomstplanning & visieontwikkeling


    Voor een vrijwilligersorganisatie is dit een hele boterham, waarbij de maandelijkse bestuursvergaderingen hoofdzakelijk als deadline functioneren. Verder draait de zaak vooral op het (t)huiswerk van de bestuursleden, en de continue mailstroom die erdoor wordt veroorzaakt. Als het allemaal eens op een rijtje wordt gezet, wordt pas duidelijk hoeveel vrije tijd en goodwill in een bestuursengagement gaat zitten.

    Daarom is het ook nodig een goede samenhang te realiseren in het bestuursteam. Een keer per jaar samen ontspannen is daarom zeker een must, en mag beschouwd worden als noodzakelijke teambuilding. Om deze reden vraagt de voorzitter aan de vergadering om een forfaitbedragje van €25 per bestuurslid toe te laten uit de kringkas, voor het dekken van enkele kosten die bij de teamactiviteit ontstaan. Hierbij wordt vooral gedacht aan verplaatsingskosten. De verantwoording van dit bedrag, zal op de jaarlijkse algemene ledenvergadering aan de aanwezigen worden voorgelegd. Het voorstel wordt unaniem goedgekeurd!

    Aangezien geen nieuwe kandidaten zich hebben aangediend voor de verkiesbare mandaden blijft het zetelende bestuur bij acclamatie in functie. Als bijzonder detail hierbij vermeldt de voorzitter dat het behoud van zijn mandaat gedurende 10 jaar zowel onverwacht als opmerkelijk is. Hiermee wordt hij de langst zetelende voorzitter van de kring BO/W-Vl. 

    Is het door de kick, of om te bewijzen dat hij 'het nog kan'; bij de schietcompetitie schiet hij zich warempel een plaats bij de laureaten.
Dit jaar zijn er trouwens heel wat prijswinnaars. Om te vermijden dat enkel de topschutters met een beloning naar huis gaan, zijn er ook enkele nieuwe prijzen ingevoerd:

- 1ste in het algemeen klassement (pistool & revolver)
- 2de in het algemeen klassement (pistool & revolver)
- 3de in het algemeen klassement (pistool & revolver)
- hoogste score (die nog geen prijs heeft) met pistool
- hoogste score (die nog geen prijs heeft) met revolver
- prijs van de voorzitter (de pechprijs voor diegene die net niet in een andere prijscategorie valt)
- de poedelprijs (de laagste score uit het klassement)

Amusement en competitie gaan hand in hand. Dus zien we veel tevreden gezichten, vanavond.

    Een week later (12 april) is het de beurt aan de nationale mandatarissen om hun bestuur te verantwoorden. Meest opvallende punt op de agenda is de verkiezing van een nieuwe nationale voorzitter. André Ronsmans stelt zich niet beschikbaar voor herverkiezing, zodat hiermee een einde komt aan zijn mandaat. Gelukkig dienen zich geen scenario's aan zoals 3 of 6 jaar geleden, waarbij meerdere kandidaten een ware verkiezingsstrijd aangaan. De enige kandidaat voor deze ronde is oppermeester (R) Yves Vandenberghe. Een man die met zijn inzet voor de vereniging zijn sporen al ruimschoots heeft verdiend. Zoals verwacht verloopt de verkiezingsprocedure sereen en correct, met als voorspelbare resultaat de aanstelling van Yves tot nieuwe nationale voorzitter.

    Het afscheid van André is voor velen een onverwachte gebeurtenis, en dat brengt de nodige emoties boven. Op verschillende manieren worden deze gevoelens geuit. Er is uiteraard de afscheidsspeech van de gewezen voorzitter zelf. De lofbetuiging van de bestuursleden en de opvolger. De toekenning van het gouden AESOR-ereteken, die een uiterst zeldzameAfscheidsgeschenk André onderscheiding is. Tenslotte is er nog plaats voor de West-Vlaamse bijdrage, in de vorm van een KNUROO-logo uit ambachtelijke geknoopt kantwerk. Niet enkel is dit laatste een uniek kunstwerkje (tot nu toe zijn er maar 3 uitgereikt), maar ook de symboliek is veelzeggend. Het vakkundig samenknopen van losse draadjes tot een krachtig embleem, is een schitterende metafoor voor wat voorzitters doen. We mogen hierbij gerust aannemen dat André de klus meesterlijk heeft geklaard.

    Aangezien het voorzitterschap van André nog het volle etmaal van kracht blijft, behoort het verder tot zijn taak om ook andere verdienstelijke KNUROO-leden te huldigen. Het is wel met enige trots dat wij hiervan getuige zijn, want drie van de onderscheidingen zijn bestemd voor leden van onze kring:

- Philippe Moonen: zilveren AESOR-medaille
- Geert Vannieuwenhuyse: bronzen KNUROO-medaille
- Peter Vergeyle: bronzen KNUROO-medaille

Geert krijgt de bronzen medaille opgespeld
Philippe uiterst links















Deze laatste kan uiteraard niet aanwezig zijn, aangezien hij (al enkele jaren) in het zuiden van Frankrijk een zaak uitbaat. Maar hij is trouw lid gebleven bij de KNUROO.

    Het formele verslag van de vergadering verschijnt nog wel in de Patriot. Er is een plechtigheid (bloemenhulde) en er komen generaals over de vloer, evenals de DNR. Voor André vind ik dat schitterend, want de man verdient alle aandacht die er te krijgen valt. Dit is een voorzitter geweest waarmee ik het steeds goed heb kunnen vinden. Zowel naar aanpak als visie is leken onze ideeën merkwaardig te harmoniëren. Het is jammer dat hij stopt, maar zo gaat dat nu eenmaal. Bestuursformaties wisselen, maar de verenigingen blijven bestaan. Het worden vast nog boeiende tijden voor de KNUROO.


Voor verslag,

Didier Vanhoecke
Kringvoorzitter