Home

De “Blode1 Belg”, de vox populi & crowd control


Mijmeringen over de 21 juli – viering 2008

    Sinds ik twee decennia geleden opnieuw deel ging uitmaken van de militaire reserve, is de nationale feestdag steevast een scharnierpunt geworden in de lange luie zomertijd. Het karakteristieke sfeertje van de vakantieperiode waarin de meeste mensen vooral in de eerste plaats aan zichzelf denken, werd even verbroken om de formele betrokkenheid met de natie te betuigen.

    Voor de jonge vierlatter die ik in de jaren negentig was, betekende het vooral deelnemen aan de weekendtrainingen voor het nationale defilé, met als orgelpunt het uiteindelijke optreden op het Paleizenplein. De herinneringen die ik hieraan koester zouden voor vele pagina’s lectuur kunnen zorgen; maar dat is allemaal al eens beschreven, en te veel nostalgie zorgt ervoor dat ik mij “oud” ga voelen. Dus spaar ik het maar voor de pot-en-pint - momenten met de brothers in arms.

    Het defileren met de Reserve zit er al een tijdje niet meer in. Toch is de behoefte om samen op te treden voor de nationale dag (nog) niet uit mijn systeem verdwenen. Reeds in het begin van de maand juli betrap ik mijzelf erop stiekem naar de 21ste toe te leven. Veel voorbereiding is er uiteraard niet aan, want het optreden beperkt zich tot deelname aan het Te Deum te Brugge. Het lijkt meer een tribune – oefening, maar toch … .

    In plaats van zomaar een verlofdag te consumeren, gaan we aantreden in uniform. Er wordt eventjes ruimte gemaakt voor de betrokkenheid met de natie. Dit zit echt wel dieper dan een acte de présence. Het vraagt een zekere inspanning, maar toch heb ik het nooit als een “klus” gezien om hierbij aanwezig te zijn. Meer nog, op een of andere (metafysische?) manier put ik hier energie uit. Er zou vast een sessie bij Freud op de canapé nodig zijn om het allemaal te verklaren, maar zover wil ik het niet drijven. Feit is dat de nationale feestdag voor mij een bijzondere gevoelsmatige betekenis heeft in de jaarcyclus. Vermoedelijk heeft het iets te maken met de behoefte ergens bij te horen; mensen zijn nu eenmaal een sociale diersoort.
   
    De hele (politieke?) mediaheisa buiten beschouwing gelaten, beloofde het Te Deum dit jaar toch iets Prinses Astrid in Bruggebijzonders te worden. De aanwezigheid van een lid van de Koninklijke familie te Brugge is vanzelf een attractiepunt. Naast het feit dat ik prinses Astrid een knappe dame vind, en ze er goed uitziet in het uniform van de medical, moet zeker gezegd worden dat ze haar rol voortreffelijk ten uitvoer brengt. Het is op dit moment beslist geen sinecure om de monarchie te vertegenwoordigen in ons belgenlandje. Maar als je de innemend glimlachende en pratende prinses bezig ziet met zowel de prominenten als de “gewone” bijstanders, kun je echt niet twijfelen aan haar competentie, en de intrinsieke waarde van ons koningshuis. Petje af voor deze dame!

   

    Van het ene nationale symbool naar het andere is maar een kleine stap. Hoe vergaat het onze driekleur op deze feestdag? Vorig jaar had ik het voorzichtig aangepakt door een zwart-geel-rood lintje rond mijn brievenbus te knopen, dat het al bij al niet slecht heeft gedaan. Pas na twee dagen is het patriottische kleinood spoorloos verdwenen. Dit jaar heb ik daarom besloten het wat dapperder aan te pakken met een vlagje op A5 formaat aan de voorgevel. Jammer genoeg leent mijn woonst zich niet voor het etaleren van een volwassen vlag, maar aangezien mijn mini-versie blijkbaar geen negatieve reacties heeft uitgelokt, moet hierover in de toekomst toch eens goed worden nagedacht. Als we in het buitenland onze kleuren mogen laten zien (Olympische spelen, humanitaire missies, …) moet dat in eigen land toch ook kunnen?

    Of er dit jaar opnieuw gratis vlaggen voor de Brugse winkeliers ter beschikking zijn gesteld door het stadsbestuur, is mij niet bekend; maar er is niet veel tricolore activiteit te zien in het straatbeeld. Persoonlijk vind ik dat wel jammer, want tijdens de optocht van de kathedraal naar het stadhuis staan toch heel wat buitenlanders toe te kijken. Een beetje vaderlandse kleuren op straat zouden beslist niet misstaan op onze “independence day”. Maar goed, this is Belgium.

    Na de optocht volgen traditioneel de speeches en medaille-uitreiking op de Burg. De aanwezigheid van een koninklijk familielid stuurt hier echter het programma enigszins in de war. Aangezien alle prominenten eerst in intieme kring nog een babbel met de prinses hebben in het Provinciaal Hof, is er niemand beschikbaar om de andere genodigden te woord te staan. De dienst protocol moet dus tactisch gaan improviseren. Concreet betekent dat een aanpassing van het parcours, waardoor de stoet een extra rondje rond de Markt stapt. Daarna is het aan de Harmonie St-Cecilia (Steenbrugge) om een uitgebreid repertoire ten gehore te brengen voor het tribunepubliek. Als tenslotte een fris regenbuitje de wachtende menigte begint te belagen lijkt het tijd om een “wisselstelling” te overwegen. Zonder prominenten lijkt echter niemand echt bereid om hiervoor de verantwoordelijkheid te nemen. Het is dan ook een opluchting als de burgemeester eindelijk zijn entree maakt, en meteen de pragmatische beslissing neemt om de viering verder te zetten in de gotische zaal van het stadhuis.

    De speeches van de voorzitter van AVBOS en de burgemeester zijn (uiteraard) patriottisch, maar tevens bijzonder rustig en rationeel. Hier komt geen politieke of demagogische stemmingsmakerij aan te pas, wat de meeste toehoorders bijzonder lijken te appreciëren. De lovende woorden van burgemeester Moenaert voor het koningshuis, wellicht mede geïnspireerd door het bezoek van de prinses, klinken oprecht. De hele zitting roept een sfeer op van eenstemmige ontspanning. Deze beschrijving drukt wellicht niet voldoende uit wat er “voelbaar” was, maar dat is ook moeilijk onder woorden te brengen. Het deed gewoon deugd om even een “rustpunt” te ervaren in een periode waarin ons dagelijks onplezierige berichten om de oren worden geslagen door de media. Dat gevoel was op zich al de moeite waard om van een feestelijke dag te spreken.

    Daarna is het tijd voor de informele contacten, met een Brugse Zot in de hand. Dat is meteen ook de gelegenheid om een gemeenteraadslid te bestoken met mijn prangende vraag. Tijdens de plechtigheden was het mij namelijk opgevallen dat de schouderlinten (of hoe heten die dingen) van de gemeenteraadsleden niet uniform werden gedragen. Niet enkel de volgorde van de kleuren (wit-rood) was verschillend, maar bij sommigen stond het wapenschildje met de Vlaamse leeuw op de rug, terwijl het bij anderen op de borst prijkte. Bestaan daar geen vaste regels voor?

    De verklaring voor dit fenomeen was verrassend. Volgens een CD&V-raadslid bleek het hier te gaan om een symbolische protestactie van de socialistische fractie. Door de leeuw op hun rug te dragen wilden deze mensen laten zien dat ze vandaag niet trots waren om Vlaming te zijn. Hoewel het nog maar de vraag is hoeveel mensen dit subtiele gebaar hebben opgemerkt, vermoed ik dat het toch meer een persoonlijke actie betrof dan wel een partijstandpunt. Die kleurlinten hebben mij altijd al doen denken aan de attributen van de studentenclubs, maar blijkbaar gaat het studentikoze aspect verder dan de eerste aanblik. Leuk initiatief, maar er zal meer nodig zijn dan dat om de rede te herstellen in dit land.

    Het is al bijna 15.00h als ik thuis kom na de uitgelopen receptie. Mijn vlagje hangt nog steeds ongeschonden aan de voorgevel. Warme kleuren. Net op tijd om iets comfortabels aan te trekken en de sofa op te zoeken voor het nationale defilé op de TV. Het belooft de moeite te worden, met de primeur van de nieuwe voertuigen (Piranha & Dingo), en een crowd control demonstratie. De defilés van 10 jaar geleden waren misschien wel grootschaliger, maar de TV – spektakelwaarde is in de huidige versie beslist toegenomen. De opnames zijn zonder meer professioneel gemaakt, en de commentaren lopen synchroon en correct! Dit programma verdient een goed kijkcijfer. Jan Balliauw, die voor de commentaar zorgt op de VRT vertelt aan een HUMO-reporter dat jaarlijks ongeveer 250.000 mensen de live-uitzending bekijken (HUMO nr 29/3541; p.80). Dat is niet niks! Daarbij ben ik ervan overtuigd dat heel wat mensen niet eens weten dat dit programma wordt aangeboden; of enkel het vroegere (saaie) scenario in gedachten hebben.

    Een leuke ‘touch’ in de uitzending is ook de reporter die tweetalige interviews doet bij het aanwezige publiek. De televisiemakers zijn tegenwoordig zodanig gefocust op het eigen taalgebied, dat het bijna uitzonderlijk is dat we eens een anderstalige landgenoot aan het woord zien. En, weet je wat? Dat zijn mensen net als wij.

    De avonduitzendingen van de volgende dagen staan dan weer in schril contrast met de ontwapenende toon van het militaire defilé. Op quasi alle Nederlandstalige zenders (nationaal en regionaal) wordt bij de verslaggeving van de nationale feestdag gebruik gemaakt van termen als: belgicisten, royalisten, (Vlaamse) nationalisten, separatisten … . Soms vraag ik mij echt af of dit geen bewuste mediatruc is om de ‘saaie’ realiteit spannend te maken. Kunnen we niet meer gewoon “Belg” zijn? Moeten we nu kiezen tussen één of ander kamp? Wie zijn ‘strijd’ is dit eigenlijk?

    Het lijkt mij allemaal nogal absurd. Maar blijkbaar heeft iemand er belang bij om de breuk van ons land als een realistische mogelijkheid voor te stellen. Alle argumenten zijn hierover al gegeven, en voor elk daarvan bestaat een zinvol tegenargument. Op rationele manier kom je hier niet uit en dus is ieder verder woord over deze situatie slechts stemmingsmakerij. Daar wil ik niet aan meedoen. Het is enkel pijnlijk om te merken dat de vox populi zich zo gemakkelijk laat manipuleren. Maar dat is wellicht geen nieuw gegeven. De demonstratie van de crowd control bewijst het.
   

  
 Een klein groepje, dat zich depersonaliseert (uniform) en met veel ‘vertoon” (marcheren, roffelen met de wapenstok) de grote massa tegemoet trekt, is in staat om de hele situatie te beheersen. Herdershonden doen ons dit al eeuwen voor met schapenkudden. Als de schapen het zouden kunnen begrijpen dat ze “eendrachtig” zo’n hondje gewoon kunnen vertrappelen zou het rap gedaan zijn met de manipulatie. Maar dat kun je niet verwachten van schapen. De Belgen daarentegen …


Didier Vanhoecke
Kringvoorzitter
Belg




1 Blode (van Dale, 2000): vreesachtig, laf, bedeesd, bleu, nevenvorm van bleu (verlegen); synoniemen: schuchter, bedeesd, beschroomd