Antons Farm

Last Post Ploegsteert, vrijdag 7 juni 2019


Op een boogscheut van het Ploegsteert Memorial to the Missing ligt Antons Farm. We zijn er waarschijnlijk al verschillende keren achteloos langs gereden, wanneer we jaarlijks present geven voor onze bloemenhulde, de 1ste vrijdag van de maand  juni. De hoeve is vooral gekend bij de eindeloze reeks Britse bezoekers en pelgrims van de WO1 slagvelden. Ze lag ooit pal op de frontlinie en werd in de lente van 1915 gebruikt als snipernest en observatiepost door het 1/4th Battalion van het Royal Berkshire Regiment.

Dit wordt ons in het plaatselijke Vlamsch/Franse dialect gezapig en zeer uitgebreid versteld door Michel, wanneer we ons na de ceremonie aan het monument vermengen met de plaatselijke bevolking in l'Aberge de Ploegsteert. Michel is een derde generatie landbouwer die op Antons Farm woont en werkte. Het echte werken is heden weggelegd voor de vierde generatie: Michels dochter.

Michel is ons niet onbekend, en in Ploegsteert ik hij zeker een gekende volksfiguur. Vorig jaar hebben we hem niet gezien aan de toog, omdat hij door gezondheidsperikelen niet aanwezig kon zijn. Maar dit jaar is hij terug, en aangetrokken door onze militaire uniforms kom hij, bij het verlaten van l' auberge, spontaan even klappen met ons.

Naast een reeks 'wist je datjes' over Antons Farm en een zeer uitgebreide update omtrent zijn persoonlijke gezondheidstoestand en zijn huisdoctoor, weet Michel ons ook te vertellen dat er een vast syteem wordt toegepast voor de genodigden bij het monument. Maandelijks worden de plaatselijke verenigingen, scholen, sportclubs, en noem maar op, gesensibiliseerd en aangemoedigd om deel te nemen aan de hulde. Telkens in juni is het de beurt aan de regionale scholen om hun bijdrage te leveren. Dat is de reden voor de opvallende aanwezigheid van zoveel schoolkinderen tijdens 'onze' kransneerlegging.

Naast de babbel met Michel, zijn we ook hartelijk verwelkomd door de ceremoniemeesters. Ze beginnen onze Kring te kennen en onze deelname wordt serieus geapprecieerd. Voor de 2020 - editie zijn we daar al heel vriendelijk uitgenodigd.

We zullen er zijn!

Marc Leniere