Defensie & Veiligheid

Een initiatief waar Reservisten actief zijn


In het kader van de actie tegen de personeelstekorten en leegloop, ondersteunt Defensie sinds september 2021 lessen in verschillende Vlaamse en Waalse scholen van het Technisch Secundair Onderwijs (TSO) voor de studierichting Defensie & Veiligheid. Vorig schooljaar waren er meer dan 1500 leerlingen in heel België die deze opleiding volgden. Dit biedt hen de gelegenheid om uitgebreid informatie op te doen over Defensie en hen geleidelijk voor te bereiden op een mogelijke carrière in een 'uniformberoep'.

De lessen worden gegeven in het kader van een overeenkomst tussen Onderwijs en verschillende actoren die de veiligheidsdiensten vertegenwoodigen, zoals Defensie, brandweer, bewakingsagenten, penitentiair beambten en politie.

De opleiding omvat eveneens bezoeken, demonstraties en vormingen binnen Defensie. Zo is voorzien in de organisatie en uitvoering van kampperiodes met leerlingen van het 5de en 6de jaar (3de graad). Die gaan door bij verschillende Eenheden.

Het is net over deze kampen dat ik het wil hebben. Begin dit jaar werd mij gevraagd om in te springen voor een zieke collega onderofficier, kort voor de aanvang van een kampperiode van het MSKA (Middenschool Atheneum) Roeselare te Leopoldsburg. De functie van 'Loggy' of officier logistiek, werd zo mijn nieuwe opdracht. Hierbij is het de bedoeling dat ik het uitgeleende materiaal beheer, bestelde waren afhaal, personeel van het kader of begeleiders van de school rondvoer met een militair voertuig, of hulp biedt waar nodig. Mijn taak voorziet niet in het geven van lessen. Dat is weggelegd voor de instructeurs en lesgevers.

De leerlingen kunnen tijdens een periode van telkens drie dagen kennis maken met het militaire leven, om op een praktische manier te ervaren wat het is om militair te zijn. Welliswaar niet op de manier waarop wij de basisopleiding hebben ondergaan. Het is de bedoeling dat ze even 'proeven' van Defensie; niet dat ze onmiddellijk de volle opleiding krijgen. Kaartleesoefeningen, tactiek, camouflage, drill, marcheren, sporten, slapen in tenten, bivak, one-in-one pakketten eten, stiptheid en orde leren, leven in groep, zelfstandigheid bevorderen, leiderschap testen, ...

Dus, zoveel mogelijk militaire leerstof aanbrengen die nuttig is voor zowel de leerlingen die later Defensie wensen te vervoegen, alsook voor de leerlingen die ambitie hebben om in andere veiligheidsberoepen te stappen.

Het is ook voor mij een heel interessante ervaring geweest. Ondertussen heb ik ook het kamp in Brasschaat meegedaan en al toegezegd voor de beide kampen van volgend jaar. Waarschijnlijk kennen meerderen onder jullie de 1SgtChef Dirk Ravelingien? Hij is één van de lesgevers/instructeurs binnen de opleiding.

Defensie is ondertussen ook gestart met een nieuw project rond het aanwerven van jonge militairen via jeugdbewegingen en dergelijke. Een 60-tal beroepsmilitairen, aangevuld met reservisten zouden hieraan meewerken. Ook is er onderzoek naar een soort 'Home Guard' concept, zoals de vroegere MVG zeg maar, om regionaal opnieuw reservisten in te zetten ter beveiliginig van een aantal gevoelige punten in het land.

Er is trouwens nog vraag naar kader, instructeurs, lesgevers, ... voor verschillende functies in verschillende scholen. Iets voor jou? Of ken je iemand?

PROUD TO SERVE IN THE RESERVE

Didier Devlieghe

Adjt-Maj