Düsseldorf TIR

Kürfurst Jan-Wellem Pokalschiessen 08 september 2018

Al verschillende jaren werd er bij ons over gesproken en eindelijk is het gelukt. We zouden met onze Kring gaan deelnemen aan de prestigieuze internationale schietwedstrijd voor reservisten in Düsseldorf. Aan deze wedstrijd heb ik als oudgediende van de KNUROO Kring Antwerpen al enkele malen mogen deelnemen vanaf 1986 en ... met heel goede herinneringen en langdurige vriendschappen (Duitse en Engelse) als resultaat. Het was toen wel allemaal veel grootser opgevat, met veel welstellende sponsors (Holding Metro, Makro, Brouwerij ALT, ...). Maar, andere tijden, andere mensen, andere organisaties, kleinere budgetten, etc ...  

   

Voor onze kring moesten we aan twee voorwaarden voldoen: een uitnodiging bekomen van het Landeskommando Nordrhein-Westfalen en de Kreisgruppe Düsseldorf der Bundeswehr Reservistenverband, alsook een viertal deelnemende schutters vinden in onze Kring. In 2017 hadden we geen uitnodiging kunnen bekomen.

Door een spijtige keuze van de datum dit jaar (al verschillende geplande evenementen) en andere reeds aangegane engagementen van belangstellende kandidaten, werd het zoeken naar een ploeg van vier beschikbare deelnemers met schuttersambitie. Dankzij de collega's reservisten uit de 1ste Wing van de luchtcomponent te Bevekom, kon de doelstelling gerealiseerd worden. Ons team bestond uit:

 


De vrijdagmiddag, samenkomst en aanmelding in het Bundeswehr Tagungs Zentrum (conference center). Een soort kazerne in de voorstad Gerresheim van Düsseldorf.

Om 17.15h vertrokken de bussen naar het stadhuis van Düsseldorf voor een ontvangst door de Herr Oberburgermeister (zelf een oud reserve-majoor), die samen met de commandant van het Landeskommando Nordrhein-Westfalen en de voorzitter van de Kreis Bezirk Düsseldorf de ploegen van de 9 deelnemende landen begroette in het Duits en het Engels.

Daar hebben we kunnen kennismaken met een aantal deelnemers van de andere (4) Belgische ploegen en uiteraard ook met enkele Duitse organisatoren en deelnemers. Zelfs de (vrouwelijke) Servische Consul-Generaal was aanwezig met een ploeg en kreeg extra aandacht, zoals ook de zeer gemotiveerde Letse delegatie, en zelfs een delegatie van het Griekse Consulaat-Generaal.

De volgende landen namen dit jaar deel: Oostenrijk, Duitsland, Nederland, België, Letland, Servië, Frankrijk (schuttersploeg Kring van Le Mans), Polen en Griekenland. Bij aankomst op de schietstand werd iedereen opgewacht door een Brigade-Generaal, die ons allen verwelkomde en samen met de bevelvoerende Oberstleutnant en zijn Stabsfeldwebel (OR8) de veiligheidsconsignes uitvoerig benadrukte in het Duits en soms in wat gebroken Engels. Oorbescherming en veiligheidsbrillen waren ruimschoots ter beschikking. Er was ook een technische instructie en veiligheidsbriefing van de verschillende wapens door verschillende Duitse onderofficieren op de schietstand vóór het schieten.

De resultaten van deze internationale militaire competitie?

In het algemene klassement werden we 5de (na 3 Duitse en 1 Letse ploeg) van de 35 deelnemende ploegen, wat mijns inziens een uitstekend resultaat was, aangezien we pas de eerste keer met de meeste van deze wapen konden schieten (karabijn G36 H&K 5,56mm, machinegeweer MG3 Rheinmetall 7,62mm, SA pistool P8 H&K 9mm).

In het pistoolschieten haalden we de 6de plaats en bij het MG schieten de 14de plaats. Voor het geweerschieten werd het een 24ste plaats en voor het kaarlezen de 8ste van 35/38 ploegen.

In het individuele schuttersklassement vestigde onze teamleader Kurt zich op de 14de plaats van 140 deelnemers. Zelf behaalde ik de 42ste, Severin de 74ste en Pascal de 78ste plaats.

Zonder al te veel specifieke ervaring of een palmares van superschutters, en bij onze eerste deelname, hebben wij de andere vier Belgische ploegen overtroffen in het klassement! Een opmerkelijke prestatie!


De eerste grote verrassing was dat we met het G36 karabijn, rechtstaande en ongesteund, op 250m moesten schieten. Slechts 7 schoten, waarvan er 6 meetelden voor de score; wat niet evident is zonder voorafgaande training ...

Bij de tweede proef was het ook al niet gemakkelijk om met een snelvurende MG (cadans van 1200 schoten per minuut en met slechts 15 patronen in de band), liggend, buien van enkele patronen in een doelkaartje op 25 meter in de bullseye te schieten. Kwestie van een fijn trekkergevoel, een goede schiethouding en voldoende druk op de tweepoot ...

Het pistool waarvan de afwijking eerst moest gezocht worden met slechts één proefschot, moest rechtstaand en ongesteund worden afgevuurt op 25 meter in een normale doelkaart C-50.

Een bijkomende en geheel nieuwe proef dit jaar, was het kaartlezen. Die bestond eruit om de segmenten van een stafkaart op een A4 blad (20 tal segmenten) terug te vinden op een ander A4 blad, waar ze onder elkaar en in verschillende posities, omgekeerd en anders georiënteerd waren weergegeven. Alles in slechts 5 minuten! Elke deelnemer kreeg een ander soort samenstelling, zodat afkijken in ploegverband niet mogelijk was.

Een laatste proef, die niet voor punten telde, was om met een Anschutz laserkarabijn, rechtstaand, verschillende kleine doelwitten te raken na 20 keer opdrukken of 20 meter lopen om de hartslag te versnellen.

Deze proeven werden afgelegd op de militaire schietstand van Geilenkirchen (busreis van 1h45' of 125km) daar de oorspronkelijke opstelling in de nabijheid van Düsseldorf gesloten was voor onderhoud.

We hebben dus wel ongeveer 850km in totaal per auto en bus gereden om ieder 29 kogels af te vuren. Maar het was wel grote fun en een goede gelegenheid om aan netwerking te doen en nieuwe wapens te ontdekken. Maar het allerbelangrijkste was het prachtige weer en het enthousiasme van de deelnemers.

De catering door de Bundeswehr, met veldkeuken op de schietstand in open lucht, met een goed ontbijt en gevarieerde lunch, alsook een groot aanbod van non-alcoholische dranken, was prima en gezellig. Zelfs souvenirs en informatielectuur waren ruimschoots aanwezig.

Na het gezamelijk kuisen van de wapens door enkele enthousiaste Belgische en Franse vrijwilligers werden we allen met de bussen teruggebracht naar het Conference Centrum in Gerresheim/Düsseldorf. Na een weldadig dutje tijdens de busreis konden we ons tegoed doen aan een gezellig etentje met lokale biertjes uit een rijdende bar en andere drankjes. Dit in gezelschap van onze dames met hun onafscheidelijke en reeds zeer populaire mascotte van onze schuttersploeg: de Chihuahua van dienst "Odiel".

De dames hadden hun zaterdag tot een ware shopping en tasting tour gemaakt in Düsseldorf ;-)

Na de officiële prijsuitreiking door de bevelvoerende kolonel aan de ploegen, in het gelid aangetreden op een soort paradeplein van de kazerne, namen we afscheid van al de kameraden en gingen een welverdiende rust tegemoet in onze respectievelijke kazernekamers of naburig hotelletje. Na het ontbijt op zondag keerden wij allen filevrij en ontspannen terug naar huis.

Hopelijk kunnen we dit volgend jaar overdoen met meerdere ploegen en onze beste schutterstalenten, zodat we nog betere resultaten neerzetten. Misschien kan deze activiteit wel een (traditioneel) weerkerend evenement worden voor onze Kring?

Collegiale groeten van een enthousiaste deelnemer,

Patrick Willems

(eindredactie DVz)