Falklandoorlog in retrospectie

Startactiviteit, zaterdag 26 maart 2022


Omwille van onze militaire achtergrond kijken we altijd net iets 'anders' naar gewapende conflicten dan de doorsnee burger. Ook bij het actuele Russische wapengeweld in Oekraïne , vermoed ik dat wij andere beschouwingen maken dan mensen zonder enige militaire ervaring. De formele berichtgeving is tijdens een oorlog trouwens meestal weinig betrouwbaar en selectief ingekleurd. Informatie is immers ook een wapen.

Eenmaal het conflict achter de rug, wordt het makkelijker om alle kaarten op tafel te leggen en een meer objectieve kijk te krijgen op de eigenlijke gebeurtenissen. Voor het Falklands conflict is 40 jaar wel voldoende tijd om er een evenwichtige analyse van te kunnen maken en er gepaste conclusies uit te trekken. Een aantrekkelijke oefening voor salon-strategen en mensen met een militaire liefhebberij. De gedroomde kapstok voor onze eerste fysieke bijeenkomst van het kringwerkjaar.

De Xaverianen-site is een modern polyvalent centrum waar heel wat buurtactiviteiten plaatsgrijpen. Alles ziet er nog nieuw uit en de infrastructuur is modern. Er hangt een sfeer van zakelijke efficiëntie en doeltreffende architectuur. Het lokaaltje dat ons is toegewezen lijkt wat op een klaslokaal, zoals ik dat op het werk gewoon ben. Met dit verschil dat hier 'alles werkt' en doet wat het belooft. Het projectiescherm rolt soepel naar beneden, de projector werkt en de presentatie kan vlot overgebracht worden. Er is een ruime voorraad stoelen en tafels die we kunnen opstellen naar eigen keuze. De akoestiek is prima. Door de overvloedig aanwezig ramen kunnen we binnen loeren bij sportieve en ontspannende activiteiten in de aangrenzende lokalen. We zitten daar niet zomaar samen met ons groepje. We lijken ook deel uit te maken van het hele buurtgebeuren. Het heeft wel wat.Onze spreker van dienst, Jean Van Emden, is een logistieke onderofficier met een passie voor de maritieme wereld. Omdat er meer water is dan landmassa rond de Falkland-eilanden, is het maritieme aspect nogal essentieel geweest bij de oorlog die erom is gevoerd. Een kluif voor Jean, dus, die gretig zijn beschouwingen erover wil delen met een belangstellend publiek. De presentatie is mooi gestructureerd zodat een goed overzicht bewaard blijft. Maar er is natuurlijk ook veel aandacht voor merkwaardige gebeurtenissen en wetenswaardige details. Zonder twijfel zou onze gast hier meerdere uren over kunnen doorgaan. Maar dat kan natuurlijk niet binnen ons tijdsbestek. De presentatie zorgt voor het nodige denkvoer, waarover we prettig kunnen nakaarten met de copains. Maar we willen ook vooral samen een pint drinken en een broodje knabbelen, terwijl we de kleine en grote problemen van de wereld gezamenlijk doorlichten.  

De gemoedelijke sfeer bij deze samenkomst wordt niet opgeroepen door de omgeving, maar door de genodigden. Als snel vinden we allemaal een comfortabel plekje aan tafel of bij een staand groepje van het gezelschap. De voorbije voorstelling biedt zeker inspiratie voor enthousiaste babbels. Maar zo'n gesprek evolueert gemakkelijk naar meer hedendaagse onderwerpen, die worden ingebracht door de deelnemers aan de conversatiekliek. We hebben mekaar al een flinke tijd niet meer in de lijve gezien, zodat er heel wat te vertellen valt. Dat is nu net het leuke aan dergelijke bijeenkomsten. Iedereen heeft wel een verhaal om te delen, en binnen onze kring zijn daar heel wat belangstellende oren voor. De broodjes zijn smakelijk en goed verzorgd. De Brugse Zot smeert de keel en de stembanden (en de verhalen). Zo mag een zaterdagavond bijna altijd zijn. 

Een avond als deze, organiseert feitelijk zichzelf. Daar zijn geen grote bestuurlijke interventies bij nodig (buiten de voorbereiding ervan). Er zit genoeg dynamiek in onze groep om er een aangenaam samenzijn van te maken. We hebben allemaal nieuwe indrukken en ervaringen opgedaan, of het nu over de Falklandoorlog is, of over meer alledaagse dingen. Altijd de moeite waard om wat energie uit te wisselen met dit solidaire clubje.

Toch is er een kleine inspanning gedaan om enig verrassingseffect op te roepen. Er bestaan heel wat ernstige boekwerken over het Falkland-conflict, maar de gebeurtenis is ook enkele malen verstript. Één van deze stripreeksen doen we cadeau aan een willekeurige deelnemer. Noah zorgt voor de onschuldige hand die het lot bepaalt, en de stripverhalen verhuizen naar de Brissinck-familie waar ze zeker een geïnteresseerd lezerspubliek zullen vinden. Een leuk aandenken aan een fijne avond.

Tegen 23h plooien we alles terug in de oorspronkelijke toestand, na afscheid genomen te hebben van de makkers. De conciërge bevestigt dat onze inspanning helemaal aan de verwachtingen voldoet. Maar hij had al groot vertrouwen in onze verantwoordelijkheidszin. Een mens die verstaat hoe onderofficieren in mekaar zitten, denk ik. 

Op de weg naar huis kan ik het niet laten om nog wat na te mijmeren over de zin en onzin van oorlogen en gewapende conflicten. Waar het altijd op neer komt, is dat de militairen hierin evenzeer de deelnemers alsook de slachtoffers zijn. De motieven voor het wapengeweld zijn quasi altijd te vinden bij de politieke leiders. Von Clausewitz (1832) had het bij het juiste eind, toen hij verkondigde dat "oorlog een verderzetting is van politiek, maar met andere middelen." 

Tot de volgende,

DVz