In de kijker

Een dagje uit in de frontstreek

Familiedag Kring Brugs Ommeland & West Vlaanderen

30 augustus 2014

Het zat er wel aan te komen dat de herdenking aan 100 jaar Groote Oorlog, dit jaar zou opduiken in onze activiteitenkalender. Daarbij zou het ook te jammer zijn om de kennis en deskundigheid ter zake van 'onze' Dirk onbenut te laten. De 2014 - editie van onze familiedag, landde dus in vol ornaat bij Diksmuide, met op het programma een geleid bezoek aan de Dodengang, en een landelijke barbecue in polderdorp Sint-Jacobskapelle (100 inwoners). De grijze lucht van de Westhoek, die de frontattributen optimaal tot hun recht laat komen, was besteld. ...

De eerste etappe speelt zich af aan de kersvers gerestaureerde Dodengang, waar onze gids meteen een heldere introductie geeft op de historische plaats van de site en wat er over de jaren is uitgegroeid tot 'fabels en feiten'. Hij neemt ons mee naar de tijd van de inundatie en de topologie van de frontstreek. De naieve toerist zal misschien denken dat de nabijgelegen IJzer een duidelijke scheidingslijn vormde tussen de Duitse en Belgische troepen; maar dat denkbeeld wordt voor ons al snel doorprikt. In het ondergelopen landschap zitten overal bruggenhoofden, rondom het loopgravencomplex. Een griezelige situatie waarbij onze mannen uit meerdere richtingen vijandelijk vuur kunnen verwachten. ...

 


De rest van de ervaring in dit verslagje proppen, zou aanleiding geven tot het schrijven van een halve thesis. Hoewel we maar een tweetal uur doorbrengen in het interactieve museum en de gereconstrueerde loopgraaf, worden we toch vrij intens ondergedompeld in de geschiedenis van dit stukje vaderland. Hierbij brengen vooral de verhalen van onze gids de geschiedenis weer tot leven. We hebben ons geen moment verveeld. Om zowel het sluitingsuur van de site, als ons verdere programma te respecteren, ronden we het bezoek af met een (Kampse) borrel zoals onze voorvaders er ook wel een zouden gelust hebben. De indrukken die hier zijn opgedaan, zullen nog wel even in het geheugen blijven spoken.

   

Onze volgende bestemming is "de gevallen engel", waar traiteur Didier ons opwacht met de barbecue. Hoewel er pittige speculaties worden gemaakt over de herkomst van de naam van het etablissement, overtuigt Jeanne (de uitbaatster) ons  ervan dat de oorsprong ligt bij een gebroken engelenbeeld dat op het domein werd gevonden. Het staat iedereen vrij om te geloven wat hij wil. Waar we niet over moeten speculeren, is de kwaliteit van de Picon die Jeanne ons voorzet. Onze animator van dienst (Dirk) is een ervaren "Piconnist", die het geserveerde drankje prompt met een grote onderscheiding markeert. Een beoordeling die door meerdere aanwezigen wordt bijgetreden. Van de barbecue zijn geen foto's gemaakt. Dit is enkel te verklaren door het feit dat ook de fotograaf het zich heeft laten smaken. Zo goed hebben we het al lang niet meer gehad. Een adresje om te onthouden.    



Niet enkel het lichaam wordt gevoed; er is ook brainfood voorzien! Kwismaster Dirk test onze kennis van de vaderlandse geschiedenis. We blijven dus helemaal binnen het thema van WO1. Er wordt vol overgave meegespeeld, en de prijzen zijn dan ook welverdiend. Maar het is toch vooral de olympische gedachte die primeert: deelnemen is belangrijker dan winnen. Iedereen heeft trouwens gewonnen op deze fijne dag. We hebben allemaal iets opgestoken en interessante plekjes leren kennen. De barbecue en de drankjes zijn voortreffelijk. En belangrijkst van al, het gezelschap is schitterend! 

Na de sublieme ervaring van de nieuwjaarsactiviteit (avondwandeling met gids in Nieuwpoort), mag deze nazomeruitstap toch ook een topper in zijn soort genoemd worden. Vertier in goed gezelschap, overgoten met een cultuursausje uit de Westhoek, waar oud en nieuw soms niet erg ver uit elkaar liggen. Een brokje traditie met een vleugje originaliteit, geserveerd met een grote glimlach. Meer ingrediënten zijn er niet nodig voor een geslaagde familiedag.

Tot de volgende...

Vz@roo-west.be