Fête Nationale

Te Deum, Brugge 21 juli 2023


Naar jaarlijkse gewoonte werd op onze Nationale Feestdag het Te Deum gezongen in de Sint Salvators-kathedraal van Brugge.

Maar dit jaar was er een extraatje. Leopold I legde op 21 juli 1831 de eed af als eerste koning der Belgen. Nu zit onze huidige Koning Filip reeds 10 jaar op de troon.

Dit jaar kon onze kring 3 leden afvaardigen voor deze plechtigheid: ADC André Nicolet, Adjudant Marc Goethals, en ikzelf. Marc vergezeld van zijn zus en ik met mijn eega. Voor mij was het reeds vijf jaar geleden dat ik mij kon vrijmaken voor deze viering. Het was dan ook een fijn weerzien met enkele oude en bekende gezichten.

De viering zelf verliep volgens het gekende stramien. Deskundig en in goede orde geleid door de nieuwe RSM en de nieuwe AS3 van het Militaire Commando: Kaatje en Tania.

De bisschop, zijn entourage en het koor brachten het Te Deum uit volle borst. De bijdrage van de toeschouwers was wat bescheidener. Na de viering werden alle genodigden keurig opgesteld en onder begeleiding van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia (Steenbrugge), door de Steenstraat naar de Burg gebracht. Daar werden de traditionele  toespraken gehouden, als laatste formele interventie vóór het meer feestelijke luik: de receptie. 

Verfrissingen werden aangeboden in het Stadhuis, waar tussen pot en pint nieuwe en oude verhalen konden bovengehaald worden. Ook leuk dat er wat nieuwe gezichten waren om kennis mee te maken. 

In dit goeie gezelschap eindigden de formele plechtigheden van de dag. Wie er zin in had kon de Nationale Feestdag verder vieren bij vrienden, of in Brussel voor het grote Fête Nationale.

Leve België

Didier Devlieghe
Adjudant-Majoor
fier kringlid