Herinnering en Vriendschap

De MESA met Peggy en Chris

27 - 30 juni 2023

De MESA is één van de twee officiële militaire marsen in ons land. Een mars met een serieuze traditie en geschiedenis. Het boekje voor de deelnemers geeft een overzicht van het ontstaan en de evolutie van de Mars. (Ameeuw, 2023)


In 1967 werd de "Marche du Souvenir" (MS) voor de eerste keer georganiseerd als militaire oefening voor het 3de Bataljon Chasseurs Ardennais. Naast het trainingsaspect lag het doel ervan ook in de herdenking van de gevechtslocaties en de verdedigingslinie van de Chasseurs Ardennais in mei 1940 (Duitse inval). De eerste mars startte en kwam aan in Arlon. Het werd ook gezien als een eerbetoon aan de gesneuvelde Amerikanen, Fransen Britten en ... Duitsers tijdens het tweede wereldconflict.


In 1971 werd de naam veranderd naar Marche du Souvenir et de l'Amitié (MSA) vanwege de groeiende belangstelling van burgers om deel te nemen aan de mars, zowel uit België als uit het buitenland. Omdat het aantal buitenlandse wandelaars voortdurend toenam werd de MSA in 1993 omgedoopt tot MESA =  Marche Européenne du Souvenir et de l'Amitié (Europese Mars van de Herdenking en van de Vriendschap).

In 1994 werd de organisatie ervan toegewezen aan de 7de Gemechaniseerde Brigade van Marche-en-Famenne.

Om financieel-juridische reden kreeg de Mars in 2016 de wettelijke constructie van Vereniging Zonder Winstoogmerk (vzw). Een partnerschapscharter werd ondertekend door de 10 deelnemende steden: Arlon, Martelange, Sainte-Ode, Bastogne, Saint-Hubert, Vielsalm, Marche-en-Famenne, Houffalize, La Roche en Durbuy.


Al deze aanpassingen hebben het essentiële doel van de Mars echter niet gewijzigd. Ieder jaar wordt tijdens de vier dagen van de MESA bloemenhulde gebracht aan 25 monumenten die de oorlog herdenken. Er is ook één dag die speciaal gewijd is aan commemoratie, in samenwerking met de Fraternelle Nationale des Chasseurs Ardennais.


Zo nu en dan heeft een mens een nieuwe uitdaging nodig. Dit jaar heb ik die gevonden in het uitwandelen van de Vierdaagse van de MESA. Deze mars is de evenknie van de Vierdaagse van de IJzer en vindt plaats aan de andere kant van het land, in het prachtige landschap van onze Ardennen. Er zijn meerdere afstanden mogelijk: 4x8km, 4x16km en 4x24km. De echte toppers gaan uiteraard voor de 4x32km, maar om medische redenen ligt dat momenteel niet binnen mijn bereik. Samen met zes vrienden/kennissen zijn we gestart aan het parcours van 4x16km en nog twee vrienden die voor de 4x8km gingen. Onze uitvalsbasis was La Roche. Van daaruit was de verplaatsing naar de overige steden goed doenbaar binnen een tijspanne van maximum één uur rijden.

Al of niet voorbereid startten we met volle moed aan de eerste dag. Al snel werd duidelijk dat het reliëf hier de grote uitdaging zou worden. Spieren nog niet opgewarmd en al direct kregen we een stevige klim voorgeschoteld. Al na de eerste dag werd duidelijk dat dit niet voor iedereen zou lukken. Verschillende mensen moesten afhaken wegens uitputting, blaren en/of andere medische ongemakken.

Een idee van de kilometers en hoogteverschillen:


Niet 'le plat pays' van thuis dus, maar we gingen er toch helemaal voor. De schitterende omgeving met zijn dichte bossen en ruige landschappen maakte trouwens veel goed. De pijnlijke spieren en verhitte voeten meer dan waard.

Het weer was ons alleszins goed gezind de eerste twee dagen. Net iets te warm om te wandelen, maar met regelmatig hydrateren en voldoende energie-inname was dat zeker te doen. De opstelling van de rust- en bevoorradingspunten was anders dan bij de Vierdaagse van de IJzer. Er was wel voldoende waterbevoorrading, of soms een tearoom waar men drank en versnaperingen kon verkrijgen. Na 8 kilometer kwamen we aan de grande halte waar bier, frisdranken en braadworsten konden verkregen worden. We konden er ook even uitrusten vooraleer verder te gaan met de wandeling. 

Helaas was het er erg druk, aangezien dit het knooppunt was van al de mogelijke wandelroutes (afstanden). Een zitplaats bemachtigen was geen sinecure. De wandelaars van de 8 kilometer werden daar opgehaald met bussen en teruggebracht naar de startplaats (ook aankomst). We spraken af met de vrienden dat we na het voltooien van onze wandelroute samen een frisdrankje of het lokale gerstenat zouden nuttigen op het start/aankomstpunt. Bij inspanning hoort ook tijd voor ontspanning!

Elke dag werden er ook parades gehouden aan verschillende monumenten.

De sfeer was gemoedelijk en de mensen waren aangenaam. Er waren ook verschillende nationaliteiten aanwezig, waardoor we ons in een mengelmoes van talen, culturen en gewoontes konden bewegen. Ook op de leeftijd stond geen grens. Er waren zowel kinderen als senioren/veteranen die deelnamen. In onze groep was de jongste 25 en de oudste deelnemer 70 jaar.

Iedere dag zagen we mensen die het moeilijk kregen. Maar de onderlinge solidariteit hield hen op de been. Altijd waren er mede-wandelaars, militairen of organisatoren in de omtrek om hen te ondersteunen en aan te moedigen. We zorgden voor elkaar en zo werden er ook banden gesmeed. Soms liepen we oude bekenden tegen het lijf, waarvan we zelfs niet wisten dat ze ook wandelliefhebbers waren. Dan wordt zo'n mars meteen een gelegenheid om oude verhalen terug op te warmen (of op te frissen). De vriendschap binnen onze groep werd dagelijks versterkt door samen af te zien, voor elkaar te zorgen en vooral door de opwekkende gesprekken en de leute die we samen hebben gemaakt.

Het samen afzien was een beloning op zich, maar de officiële MESA - medaille was na vier dagen doorzetten toch een welverdiende kers op de taart. Daarbij toch mijn respect voor iedere deelnemer die de inspanning al die tijd heeft volgehouden, ongeacht de afstand die ze hebben afgelegd. Het Olympische "deelnemen is belangrijker dan winnen" zal hier ook wel gelden. De ervaring was in ieder geval dik de moeite waard.

Wandelschoenen werden voor even aan de kant gezet en als afsluiter heb ik op vrijdagavond voor onze vrienden nog een barbecue georganiseerd.

Hier zal ik het bij houden en ik laat de foto's verder het verhaal vertellen. Geniet nog verder van deze momentopnames uit mijn vier dagen van de MESA.

Met vriendelijke wandelgroeten,

Peggy

Met dank aan het wandelgezelschap voor de leuke gedeelde ervaring: Walter, Linda, Martine, Dirk, Geert, Anne-Sophie en Chris

Ook dank aan de organisatie, vrijwilligers, medische dienst, MP's en de wandelaars om dit mogelijk te maken. Het was inderdaad een Mars van Herdenking en Vriendschap.

Verwijzingen

 Ameeuw, D. (2023). Marche du Souvenir et de l'Amitié 2023 (brochure). Marche-en-Famenne: MESA vzw.

Home