100 jaar Vrede?

Last Post Menenpoort 21 september 2018

 Net thuis na een wat andere terugrit uit Ieper naar Roeselare. Misschien wat ingetogener na het nuttigen van een Wipers Times in de Kazematten; wie zal het zeggen?

 Het is niet nieuw voor mij om onder die Menenpoort te staan. En toch is er vandaag iets subtiel anders geweest. Didier, Marc en Johan hebben met verve onze bloemenhulde gebracht. Marc heeft zich van zijn taak als fotograaf gekweten en ik heb mij teruggetrokken achteraan op de trap. Niet ideaal om het geheel te overzien. Maar ik heb beter dan ooit kunnen waarnemen.

 Ik heb tranen gezien deze keer.

Dat zie je niet als je zelf “je ding doet”. Ik heb meerdere dames uit het verre Noord-Ierland, twee zeeën overgestoken om hier bloemen neer te leggen, echt zien wenen om een vergaan familielid.

Tijdens het huistoe rijden bekroop mij het besef dat de weg die ik volgde over Sint-Jan en Wieltje naar Zonnebeke, de weg was langs waarlangs 100 jaar geleden de Britse troepen optrokken.

Broodseinde blijft een Kruisweg.

 De heuvel af naar Moorslede in deze donkere avond, de optrekkende Duitse troepen tegemoet. En in mijn straat stapten de Duitsers na een korte rust de stad uit, voorafgegaan door een muziekkorps...

 Voorbij mijn huis...

 Mijn huis dat bijna dag op dag tot op zijn fundamenten werd platgeschoten in die herovering van ons thuisland.

 Honderd jaar en nog dagelijks zichtbaar en nog voor velen tastbaar als ik die tranen zag.

 Die Menenpoort staat bij ons, maar is ze wel van ons?

 Het is mooi er te zijn, het is goed er te zijn. Het geeft het respect weer dat wij, militairen, blijvend bij ons dragen voor hen die ons vooraf zijn gegaan.

 Maar ik kan er niet bij wenen.

Daarvoor mis ik, ergens dichtbij, een poort die van ons is.

 In de stad waar ik woon liggen nog Franse en Britse en een klein deel naar huis gebrachte Belgische Soldaten. Ik passeer ze bijna elke dag.

 En jawel, at the going down of the sun and in the morning… I do remember them.

 Dirk Saegeman

Ook fotomateriaal op de site van de Last Post Association : https://www.lastpost.be/nl/fotos/2018/dagelijkse-plechtigheid-fotos-fv49

... en een filmpje op Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=lO1Pl5CYN1c

 

.