SexShops & slapende helden

De nazomerbarbecue van Kring BO op 29 augustus 2015 


De zomermaanden zijn bijzonder geschikt voor een barbecuetje. Als manier om eten te bereiden is het geen bijzonder efficiënte werkwijze. Er is heel wat zorg nodig om het vuur op te starten en te onderhouden. Het duurt ook een tijdje voor je echt 'aan tafel' kunt, en gare stukken zijn aanvankelijk maar in beperkte portie beschikbaar. Naar het einde toe blijf je met een hoop gloeiende kolen en een overschot aan vlees dat niemand meer binnen krijgt. Tenslotte rest er nog een stevige poetsklus om alles terug schoon te krijgen. Maar toch ... we houden allemaal van BBQ. Het is natuurlijk méér dan eten bereiden. Best lekker allemaal, wat er boven open vuur geroosterd wordt. Maar het is toch vooral de 'sfeer' die het gebeuren aantrekkelijk maakt. Samen aperitieven en babbelen, de gril bestormen als er 'iets' klaar is, weer wat wachten en babbelen, opnieuw het bord vullen, ... Het is niet alleen smullen; het is een heuse activiteit. Samen zitten in de buitenlucht en samen een hapje achter de kiezen werken terwijl de conversatie zich ontplooit. Mooi, toch? Dat geeft een bivakgevoel. Welke militair krijgt daar nu geen nostalgische gevoelens bij?


Niet vreemd, dus, dat de nazomerbarbecue van onze Kring voor veel mensen een favoriete bijeenkomst is. Dat op zich, maakt het geheel nog aantrekkelijker, want het is plezant om met kameraden samen te komen. Over de sfeer kan ik enkel goede dingen vertellen. Er is veel gebabbeld, lekker gegeten, heerlijk gewandeld, goed gelachen en solidair meegeleefd met de tegenslagen van copains.

Dat is feitelijk waar het in onze vereniging om gaat. Samen dingen doen, waar we ons goed bij voelen, en waar we beter van worden. Er was zelfs echt iets te leren tijdens de gegidste wandeling, en er waren daarenboven nog prijzen te winnen! Toch is het uiteindelijk het samenzijn geweest dat onbetaalbaar was. Als je erbij was, weet je waarover ik het heb.Ons dagje uit ging van start aan het Walplein in Sluis. De voertuigen werden met een dagticket ondergebracht in een van de ruime parkeerplaatsen die het stadje rijk is. Druppelsgewijs kreeg ons groepje vorm, tot we met veertien stappers door onze gids op sleeptouw werden genomen. Het brokje geschiedenis van Sluis, dat Marc ons ter inleiding vertelde, werd nog eens mooi toegelicht in het museum van het belfort. Buiten de historische hoogtepunten van het stadje, kregen we hier ook de gelegenheid om kennis te maken met een beroemde inwoner, namelijk: Johan Hendrik Van Dale (°1828). Een man die later vooral bekend zou worden als de grondlegger van het Nederlandse woordenboek (ook wel eens de dikke Van Dale genoemd). 

Ook het 'beruchte' verhaal van Jantje van Sluis kregen we met een glimlach te verwerken. Het deed mij wel wat denken aan de even anekdotische verhalen van Soldaat Van Pimperzele. Een klaploper die op het einde van het verhaal toch een plaatsje in de geschiedenis verwerft. Terloops, Van Pimperzele is op vandaag nog altijd in dienst .

Vanaf de belforttoren kregen we al een voorsmaakje van het prachtige landschap rondom het stadje. Ook de vormen van de ondertussen vervaagde vestingswerken, waren nog te herkennen op de grenzen van de woningbouw. Maar die gingen we nog van nabij verkennen, met goed gedocumenteerde toelichting van onze gelegenheidsgids.De tocht heeft ons langs pitoreske uitzichten en historische overblijfselen geleid. Alles netjes in context geplaatst door Marc. Op strategische punten zijn we op de hoogte gebracht van relevante wetenswaardigheden. Tussen de informatiestops  door zijn er losse gesprekken ontstaan die pasten bij een ontspannen wandeling tussen het groen. Het heeft ons allemaal deugd gedaan. Zo'n sfeer vroeg natuurlijk om een afsluiter op een terrasje. Ook daar hebben we nog iets geleerd. Het stadsbiertje 'Jan van Sluis' wordt in België gebrouwen. Niet verrassend dat het ook best lekker is. Zoals het op café hoort, kwamen ook de bekende sexshops even ter sprake. Maar daar mochten we toen niet veel over zeggen, want er was later op de avond nog een kwisvraag over voorzien. Aangezien de prijzen nu al zijn verdiend mag ik wel verklappen dat er, op het hoogtepunt, 13 sexshops actief geweest zijn in het stadje. Op onze tour hebben we er geen gezien. Maar ja, onze belangstelling ging natuurlijk enkel naar het militaire verleden van Sluis.

Het was een bijzonder fijn dagje uit, met goed gezelschap en heerlijk weer. Er was iets te leren, iets te winnen, en altijd iets de delen. Meer moet dat niet zijn ... 

 

Vz@roo-west.be