In de kijker

Nazomeractiviteiten 2013


Terwijl de buitentemperatuur even snel begint te vallen als de blaadjes van de bomen, wordt de aantrekkenskracht van mijn stoel achter het computerscherm zienderogen groter.  Meestal is dit een plaats van  'arbeid'. Maar tijdens de  herfstvakantie roept dit plaatsje  eerder  een sfeer op van  reflectie en mijmering. Regendruppels op het dakraam; de geur van vers drukwerk vermengd met die van stoffige boekwerken; de behaaglijke warmte van de centrale verwarming; het comfort van een prijzige bureaustoel; de vertrouwde aanblik van mijn PC op een rommelige werktafel; ... alles zonder de gebruikelijke werkdruk. Tijd om even terug te blikken op het kringactiviteit van de voorbije maanden.Mijn meest recente herinnering uit het Kringleven, is natuurlijk de memorabele TIR/BBQ te Dunkerque, die ons een karrenvracht aan trofeeën heeft opgeleverd. Hoewel er nog een handjevol eremetaal overgebleven is voor de andere deelnemers, hebben 'onze' mannen daar zowat de prijzentafel geplunderd. Welverdiend, natuurlijk, want wij hebben een felle schuttersploeg. Voor deze gelegenheid, zelfs drie ploegen.


Het palmares spreekt voor zichzelf. Wij doen het beter dan de, sterk (zowel kwalitatief als kwantitatief) vertegenwoordigde Gendarmen! Deze triomf op de 'vertegenwoordigers van het gezag', wordt zelfs bijzonder gesmaakt door onze wapenbroeders van Dunkerque. Toch wel een grappige ontwikkeling. We mogen daar, zonder probleem, de prijzenpot wegkapen. Als de flikken er maar van langs krijgen.


Minder indrukwekkend, is onze steunende aanwezigheid bij de Switchback Memorial March. Toch hoort het ondertussen bij de tradities die we in ere houden. Deze commemoratieve mars verdient het om enkele 'echte' militairen aanwezig te hebben tussen de bonte entourage van verklede amateurs. Misschien kan de status van oldtimer ook aan ons toegeschreven worden, maar we zetten hier toch een representatieve delegatie neer van de actuele militaire gemeenschap.

 

Tussen de aanwezige prominenten vinden we daar trouwens vlot een gepast plaatsje. Geen verrassingen wat dat betreft, want collega's Geert Vannieuwenhuyse en Benedict Braet delen er de lakens uit. We mogen gerust veronderstellen dat onze Kring hier een flinke bijdrage levert. Jammer dat het aantal deelnemers aan de mars geen weerspiegeling is van ons enthousiasme. De Canadese collega's appreciëren dit nochtans enorm. Ze verdienen het ook dat wij dit stukje geschiedenis blijven herdenken. De vrijheid die we heden mogen genieten, is niet 'voor niets' verkregen. Heel wat Canadezen en Polen hebben flink wat bloed gelaten in onze bodem om dat te bekomen. We will remember them!


Maar het moet ook niet altijd even serieus zijn. Naast ons militaire tintje, zijn we toch vooral een Kring van 'kameraden'. En ook dat moeten we in stand houden. De jaarlijkse nazomerbarbecue is daarvoor een prima medium. Lekker samen aanschuiven voor een brokje gegrild vlees met een uitgebreid assortiment aan groenten. Wat moet er nog meer zijn om met een groepje 'maten' de zomer af te sluiten? Ah ja, een beetje knallen met revolvers en pistolen!

  


Dit is onze familie-activiteit bij uitstek (hoewel er voor volgend jaar toch al een heel straf nieuwjaarsinitiatief in de pijp zit; hou het in de gaten). Een gelegenheid om onze vriendschap te delen met naasten en verwanten. Voor de anciens is het een platform om 'oude' verhalen te herkauwen. Voor de neofieten is het een kans om even te proeven van de militaire sfeer, die onze gemeenschappelijke interesse vormt (schieten en veldkeukenkost). 


Zelfs voor de kids, en diegenen die "young at heart" gebleven zijn, is er een smaakmaker beschikbaar, onder de vorm van het schieten met airsoft wapens. Spectaculair schiettuig dat quasi ongevaarlijke projectielen afvuurt. Een natte droom voor iedere potentiële wapenliefhebber. De instructeur, een actieve onderofficier, krijgen we er gratis bijgeleverd. Het blijft in de familie, en "jong geleerd is oud gedaan"!


Om de competitiegeest er wat in de houden, zijn er natuurlijk wat prijsjes beschikbaar voor de laureaten van het 'echte' schietgebeuren. Na de sportieve en digestieve genoegens, zet dat toch de kers op de taart. De prestatie van sommige laureaten, verbaast ons geenszins. Het is fijn om Pierre zijn comeback te zien maken bij onze topschutters.


Er zijn ook enkele verrassingen aan de orde. Ons nieuwste lid, Pascal, laat al meteen zijn kunde zien, en gaat ook met een leuke prijs naar huis. Zo zien we dat graag in onze Kring. Iedereen komt aan bod.

Met een drukke novembermaand in het vooruitzicht, waarbij mijn uniform regelmatig de kleerkast mag verlaten, doet het deugd om te zien dat onze Kring 'echt' leeft, ook buiten de officiële optredens. We slagen er redelijk goed in om nostalgie met toekomstvisie te combineren, zodat iedereen er zijn gading kan vinden. Daarnaast grijpen we ook onze kans om, door zorgvuldige selectie, voor het publieke oog een gepast imago neer te zetten van "de (reserve)onderofficier". Tja, KNUROO West-Vlaanderen doet het goed. En de activiteitenkalender van 2013 is nog niet afgewerkt. Er is nog vanalles te beleven. Zelfs onder herfst- en wintercondities behouden we een warm hart voor de maten.

Tot zeer binnenkort!

Vz@roo-west.be