Passendale is ook van ons ...

Zonnebeke wordt peterstad voor 3Cie 1C-1Gr

woensdag 28 september 2022

Deel 1

Ik ben vandaag naar Passendale geweest. Niet om kaas, noch om bier; gewoon voor het ...

Passchendaele, Passiondale, ... het heeft iets Brits over zich gekregen. Zelfs het plaatselijke museum adverteert zich als "Memorial Museum 1917." En zo staat Passchendale in zowat alle geschiedenisboeken. Niet dat ik wat voorafging aan 10 november 1917 wil negeren, laat staan minimaliseren, maar die alomvattende Slag om Passendale overschaduwt wat er in 1918 gebeurde.

Jawel, op 10 november 1917 werd het dorp, eerder een puinhoop, door de Canadezen ingenomen. Maar dat het in het voorjaar van 1918 terug verloren ging raakt dikwijks ook verloren in onze nogal 'verbritste' Westhoek.

In september 1918 trekt de Legergroep 'Vlaanderen' op voor het eindoffensief, onder leiding van Koning Albert. Dat twee Amerikaanse divisies deel uitmaken van die Legergroep, en dus onder het bevel staan van onze Koning, raakt soms ook wat verloren op de fax der gebeurtenisssen.

Op 28 september '18 zal het 4de Regiment Carabiniers erin slagen om de puinhoop Passendale definitief te heroveren. Het 1ste en 2de Regiment Grenadiers nemen eveneens deel aan deze actie.

Er liggen flink wat jaren tussen 1918 en 2022, en ondertussen werden in ons dierbare ABL talrijke reorganisaties doorgevoerd. Eenheden werden herverdeeld en samengesmolten. Vandaag hebben we het Regiment Carabiniers "Prins Boudewijn" - Grenadiers, dat de tradities van vroegere eenheden verder meedraagt. De huidige reorganisatie streeft naar decentralisatie van eenheden. Zo zien we in Lombardsijde, na Marine, Para's, luchtdoelartilleristen (en ik sla er ongetwijfeld nog een deel over), nu ook de 3Cie van 1C-1Gr opduiken. Gestaag stijgt het aantal soldaten. Om de 4 maanden komt er een nieuwe instroom uit de basisopleiding in Leopoldsburg. Tegen het einde van volgend jaar zal een operationele compagnie met ongeveer 150 manschappen aanwezig zijn.

1C-1Gr neemt niet alleen haar intrek in West-Vlaanderen, het wil er zich ook moreel verankeren. Zo komt het dat de jaarlijkse plechtigheid dit keer in het teken staat van het peterschap dat Zonnebeke, fusiegemeente van Passendale, opneemt over het Regiment.

In aanwezigheid van diverse burgerlijke en militaire autoriteiten, evenals een aantal oud Carbiniers en oud Grenadiers, wordt alles in een korte (ongewapende) parade bevestigd. U weet hoe dat gaat: toespraken, bloemenhulde, groeten, ... Maar wij zagen dat het goed was.


Deel 2
(the lighter side of soldiering, ofte ... de gustibus et colorem (!) non est disputandum)

Met Toon Hermans in gedachten haal ik de volgend zin aan: ...we zullen een en ander wat populair benaderen ...

We zitten in 2022 weer in een overgangsjaar voor wat het vestimentaire aspect van onze troepen betreft. Ons camopakje is aan vervanging toe. Wat mij betreft komt dat niets te vroeg. De eerste kleuropstoot van wat in 1995 'de nieuwe veldkledij' mocht heten, was wellicht uitermate geschikt om je in een Indisch restaurant te verstoppen, met het Devos-Lemmens currykleurtje. Het huidige vervangende kleurschema zorgt in de overgang voor een nogal bonte verscheidenheid. Hebben we het even over de schoenen. Ben ik weer fout voorgelicht, dat het vanaf nu allemaal 'bruin' moet zijn? Wel, vandaag heb ik vier soorten bottines gezien: bruine, zwarte, gekuiste en niet gekuiste. Ter verdediging van de bruine schoendragers, die laten blinken voor parade? ... dat pakt precies verkeerd uit. 

Nu moet het ook niet allemaal kommer en kwel zijn. De mensen van de technische dienst van de gemeente Zonnebeke weten verdomd goed hoe ze het een soldaat, lees infanterist, naar zijn zin moeten maken. 1C-1Gr levert fraai opgeleide zandstuivers af. Omdat die jongens zich zonder zand (Leopoldsburg en Lombardsijde) verloren zouden voelen, hebben ze ervoor gezorgd dat er toch nog wat (discreet) zand aan het monument lag. Als volleerd schuttersputjesgraver heb ik, zelfs vanop afstand, kunnen vaststellen dat het kwalitatief erg hoogstaand (doch laagliggend) zand was. Daar kan je het boekje veldwerken mee doorkomen!

...en bij deze; uw voormalig putjesgravende Grenadier

AJM(ere) Dirk Saegeman

Grenadier in aeternum