Reality Based (N)T.G.S.

Nieuwjaarsactiviteit, zaterdag 18 januari 2020


In 2014 zijn we begonnen met het organiseren van de Nieuwjaarsactiviteit, zoals die in zijn huidige vorm bestaat. Het klassieke Nieuwjaarsreceptie-concept, met uniformen en externe prominenten, bleek toch maar een zeer klein deel van de kringleden te kunnen bekoren. De nieuwe aanpak, eerder gericht op interne cohesie, heeft al van in het begin op een flinke belangstelling kunnen rekenen. De combinatie van een interessante groepsactiviteit, gevolgd door een receptie in informele sfeer, vormt de basis voor de huidge succesformule. 


De achtergrond voor de 7de editie, is een trekpleister op zich. Een klaslokaal in de Brugse campus van de VIVES Hogeschool, dompelt de aanwezigen meteen onder in een sfeer die wel past bij de volgende activiteit. Kapitein Vanhoecke (Joris voor de maten) toont zich heel bedreven in het brengen van een referaat over de nieuwe techniek gevechtsschieten (NTGS) binnen de Belgische Defensie. Voor mij is het meteen ook een heel bijzondere ervaring om eens een andere Vanhoecke voor mijn vertrouwde klasje te zien staan. Ook de studenten die voor de gelegenheid de banken bezetten zijn toch van een ander kaliber dan mijn gebruikelijke populatie. De militaire achtergrond en interesse binnen deze groep zorgt voor een geboeid publiek, waarin eigenlijk al een behoorlijke portie ervaring en deskundigheid aanwezig is. Tel daarbij nog de aanwezigheid van enkele  niet militair gevormde mensen, en het wordt snel duidelijk dat dit troepje een behoorlijke uitdaging is voor de spreker van dienst. 

Terwijl we toch over de lege campus kunnen beschikken, is een kleine rondleiding wel aangewezen. Met de voorzitter als gids, worden enkele merkwaardige lokalen geopend voor een bezoekje. Klassiekers zoals het auditorium en de standaard klaslokalen, passeren de revue. Maar ook het high tech skillslab en de bijzondere computerklas, evenals enkele praktijklokalen worden bezocht. Ook de architectuur krijgt enige toelichting, overgoten met enkele losse anekdotes over het campusleven. Het wordt een bezoekje in blitz tempo, maar toch gesmaakt. 

Het ankerpunt van de avond is natuurlijk het referaat over de NTGS. Als Chief Instructor Light Weapon Systems (LWS) is onze spreker bijzonder goed onderlegd in deze materie. Daarbij blijkt hij ook behoorlijk comfortabel  voor de klas te staan. Het referaat bevat goed onderbouwde feiten, interessante historische achtergrondinformatie, en regelmatig een amusante voetnoot. Alles vlotjes ondersteund door een overzichtelijke presentatie en onderhoudend beeldmateriaal. Wie aan het begin van de avond gevreesd had voor een onbegrijpelijke technische uiteenzetting, komt snel tot de vaststelling dat de voorstelling voor elk wat wils bevat, en zeer verteerbaar wordt aangeboden. Feitelijk is iedereen tevreden, denk ik. Het is niet mogelijk om de inhoud van de voorstelling in dit verslagje te herhalen. Dat zou trouwens geen recht doen aan de manier waarop de presentatie is aangepakt. Je moet erbij geweest zijn.

Omdat het Nieuwjaar is, mag er ook gevierd worden. De belegde broodjes en een onverwachte selectie biertjes, zorgen voor de nodige ondersteuning tijdens de volgende babbel. Een beetje nakaarten over de les en over het voorbije jaar. Delen van persoonlijke ervaringen en bekommernissen. Onze wensen en verwachtingen voor de toekomst doornemen met de maten. De warmte van de Kring.

Naast de klassieke Brugse Zot (en Brugse Bok) heeft Joris voor een uniek aanbod gezorgd van gerstenat met een militair tintje: de shako, het muurtje en het promotiebiertje van de 158 Prom. SSMW (Science Sociale Militaire Wetenschappen). We blijven in de juiste sfeer.

Als we om 23h de automatische deuren van de campus achter ons zien sluiten, is dat met een tevreden gevoel bij een goed bestede avond. Het jaar is goed begonnen.

Beste wensen voor 2020!

 DVz