Sfeer

Nieuwjaarsactiviteit 27 januari 2018


Kringlid Johan Wensch kon niet aanwezig zijn bij de startactiviteit van het nieuwe werkjaar. Dat vond hij wel jammer, want wat is er mooier om een jaar in te zetten dan "zoeken naar licht in de ruimte". Dat had ik zelf niet beter kunnen bedenken. Alle noodzakelijke elementen voor een gefundeerde start zitten erin: licht, zoeken en kijken naar het heelal. Wij zijn nu eenmaal wezens van het licht, want de Matthews Southern Comfort band had het bij het rechte eind met hun seventies song: We are Stardust. Wij zijn allemaal kinderen van de Big Bang en bestaan in essentie uit hetzelfde materiaal waaruit sterren zijn opgebouwd. Zelfs onze energievoorziening op cellulair niveau draait op Waterstof (H), net zoal bij de sterren. Kijken naar de sterren is dus kijken naar onze eigen oorsprong.


Een gedachte die blijkbaar wel meer mensen in onze Kring kan bekoren. Een groepje van 26 personen waagt de tocht door het avondlijke duister van Beisbroek om aan te sluiten bij ons sterrenkijk-gezelschap. De gids van Cozmix leidt ons naar het planetarium voor een visuele reis door het zonnestelsel. Het is al lang geleden dat ik er nog binnen ben geweest, maar de trip is nog altijd even spectaculair. Lekker achteroverleunen in de zetel en met een razende vaart door het heelal flitsen in 3D. Sterren, manen, planeten en planetoïden van dichtbij verkennen, met de rustige stem van Frank De Boosere om het spectakel toe te lichten. Na kennismaking met de binnenplaneten (Mercurius, Venus, Aarde en Mars) zoeven we verder door de asteroïdengordel om de buitenplaneten te bezoeken. We passeren Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus om de manen van Pluto te bekijken. Allemaal ver weg en intrigerend. Voor de echte astronomen is dat nog maar het begin de uitdaging. Maar voor ons, amateurs, is dit virtuele uitstapje toch al een fijne opsteker. Wie nog niets van het onverwerp afwist, zal toch wel een beetje geprikkeld zijn om er in de toekomst aandacht aan te besteden. Misschien slagen we er ooit in om menselijke nederzettingen te stichten op andere planeten. Wie weet hoe het daarna verder gaat.

  

Voorlopig moeten we het bij dromen en fantaseren laten. Na de reis door het zonnestelsel gaan we een kijkje nemen in het observatorium. Een schitterend stukje achitectuur, waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. De houten constructie van het koepeldak, voorzien van een draaiwiel om het schuifdak te openen, is een prachtig bewaard stukje historische bouwkunst. De kijkers die erin staan zijn duidelijk eigentijds, en ze bevatten alle noodzakelijke attributen voor de amateur astronoom. Helaas is de hemel bewolkt, maar we kunnen toch een close up van de maan in beeld brengen. Zo dicht ben ik er nog nooit bij geweest.

 


Voldaan over onze blik op het universum, is het tijd om wat tijd te besteden aan de toekomst en ons gezelschap. In het Koetsenhuis vinden we de juiste sfeer om samen een hapje en een drankje te nuttigen met de maten. Allemaal heel informeel en hartelijk. Met één noodzakelijke onderbreking voor de Nieuwjaarsbrief van de voorzitter. Zoals de traditie wil, wordt er teruggeblikt op de exploten van onze Kring tijdens het vorige jaar, gevolgd door een hoopvol vooruitzicht voor het nieuwe jaar. Een toespraak zonder beeldmateriaal, wat misschien een beetje droog overkomt na de visuele onderdompeling in het planetarium. Maar er is genoeg vloeibaar materiaal aanwezig om de keel en geest te smeren. We zijn ook al een beetje gewoon aan elkaar, waardoor een half woord kan volstaan om de boodschap over te brengen. Met de voorzitterlijke wens voor moed en kracht om hindernissen te overwinnen, mag iedereen weer zijn eigen ding doen. Het is duidelijk dat we mekaar nog veel te vertellen hebben, want algauw is het lokaal gevuld met het gezellige geroezemoes dat eigen is aan receptiemomenten.  


Gewoon mensen ondereen, die babbelen over hun wedervaren binnen de militaire wereld en het gewone leven. Een verbonden clubje dat graag naar mekaar luistert en een eigen bijdrage in de conversatie op prijs stelt. Geen protocol, deze avond. Iedereen zorgt voor zijn eigen hap en drank, en wie zin heeft mag meedoen aan de afwas. Wie graag blijft zitten mag dat doen, en wie liever rondloopt kan dat ook.

Deze formule heeft zijn waarde bewezen bij onze vorige edities van de nieuwjaarsactiviteit en lijkt ook dit keer te voldoen aan de verwachtingen. Niet alleen hebben we nieuwe kennis opgedaan over planeten en sterren, maar we hebben ook kunnen bijbabbelen met de makkers. De basis voor een nieuw jaartje samenwerken is gelegd. Als we uiteindelijk de deur van het Koetsenhuis achter ons dichttrekken om huiswaards te keren, voel ik vooral grote tevredenheid bij de gedachte aan de vele handen die het werk licht hebben gemaakt. Als wij samenkomen is er geen dirigent of draaiboek nodig. Iedereen levert spontaan zijn bijdrage. Ja, wat wil je, wij zijn tenslotte onderofficieren. De ruggengraat van ...

Beste wensen voor 2018, 


Vz@roo-west.be