Switchback Memorial Trail

Wandelen door de geschiedenis

zaterdag 1 oktober 2022


Naar jaarlijkse traditie hebben Chris en ik deelgenomen aan de Switchback Memorial Trail. Een nieuwe naam voor een nieuw concept (vroeger de Switchback Memorial March). In vroegere edities was er keuze tussen meerdere afstanden en kon vrij gestart worden. Tegen 16h werd alles afgerond met een plechtigheid in Maldegem en een drink in een nabije cultuurzaal. In de nieuwe versie is er toch een en ander veranderd.

Nu was er keuze tussen twee mogelijke routes; een van 7 kilometer of een van 11 kilometer. Wij waren op voorhand ingeschreven om te starten met onze wandeling om 11h. Samen met nog 5 andere wandelaars hebben we de tocht aangevat, om uiteindelijk de 11 kilometer uit te stappen. 's Avonds was er nog een plechtigheid met receptie voorzien, maar daarvoor konden we ons niet vrijmaken.

Op het parcours waren verschillende re-enacting groepen actief, die op belangrijke punten voor de Switchback Operatie de geschienis terug tot leven brachten. Een gids lichtte alles toe voor de passanten. Op die manier werd de tocht een vijftal keer onderbroken met boeiende verhalen en informatie. Altijd was er tijd en ruimte om vragen te stellen, die met veel enthousiasme werden beantwoord. De re-enactment zorgde ook voor een mooie gelegenheid om foto's te maken.

Uiteraard waren ook de mensen van de Yeomanry van de partij. Als het om re-enacting gaat, vormen hun historische voertuigen een belangijk onderdeel van de achtergrond en sfeer. Ook altijd leuk om hen eens terug te zien. De rustpost, halfweg de wandeling, was trouwens aangekleed als een militaire eerste-hulp post uit de oorlogsjaren. 

Na 7 kilometer namen we afscheid van onze metgezellen, voor we de finale lus van de 11 kilometer zouden aanvangen. Precies op dat moment liepen we Benedict tegen het lijf. Bekend als bestuurslid van de Kring, maar ook organisator van de wandeling. Hij was zijn 'ronde' aan het doen en kon ons nog enkele tips geven voor bezienswaardigheden langs de resterende kilometers. Natuurlijk was het sowieso al leuk om een kringgenoot te ontmoeten.

Deelname aan deze 'memorial trail' is al bij al een interessante ervaring geweest, waarbij we heel wat feiten en weetjes hebben bijgeleerd over Operatie Switchback. Het heeft ons aangenaam verrast en is zeker vatbaar voor herhaling. Wie er ook zin in heeft, kan nu al de datum voor de volgende editie noteren in de agenda: zaterdag 7 oktober 2023. Het is altijd leuker om de ervaring samen met bekenden te delen. Qua afstand is dat zeker haalbaar, ook voor niet-getrainde wandelaars. Chris en ik zullen er volgend jaar in ieder geval weer bij zijn.

Als reflectie op deze fijne dag, zou ik willen eindigen met een citaat van iemand uit de re-enactment groep: "Wij doen dit om de geschiedenis in leven te houden, zodat dit niet vergeten wordt."

met sympathieke groet,

Peggy