"Tegenwoordig"
Albert I herdenking 7 Augustus 2022


Maandag 1 augustus komt er via onze voorzitter een uitnodiging in de mailbox om deel te nemen aan de Nationale Hulde aan ZM Koning Albert I te Nieuwpoort, op zondag 7 augustus.

Ons mede-kringlid, Andre Nicolet, heeft enkele VIP plaatsen vrij van zijn vereniging CEACM/ECOSM Brabant (Europese Confederatie van Oud-Strijders en Militairen)

VIP, allee, waarom niet, hé!? 

Ontvangst op zondag met een ontbijt, zodat de innerlijke mens alleszins al is versterkt.

Vandaar richting Langebrug-monument waar Andre de rij vaandeldragers vervoegt. Op de parking komen we collega AJM Dominique Delreu tegen, die eveneens een VIP kaartje kon bemachtigen.

We nemen keurig plaats, net achter de voorbehouden zitjes voor de 'speciale' genodigden, vanwaar we alles rechtstreeks of via groot scherm kunnen volgen. 

Aankomst van de afgevaardigde van de Koning. Defilé van de vaandeldragers onder begeleiding van Field Marshal Haig's Own Pipes & Drums. Toespraken, bloemenhulde, showmomenten met spektakelgroep Vredon, Nationale hymnes, ... Ook hier liepen we nog een oude bekende tegen het lijf: Gilbert Possenier, in zijn capaciteit van afgevaardigde voor het IJzerfront van België.

Na de mooie en indrukwekkende plechtigheid, was het tijd om even de benen te strekken. Achtereenvolgens werden er aan het Brits monument, het Frans gedenkteken en aan het IJzergedenkteken bloemen neergelegd en enkele toespraken gehouden.

Van het wandelen kregen we natuurlijk dorst, want het was een mooie, zonnige en vooral warme dag geweest. In de haven van Nieuwpoort werden we dus verwend met een deugddoende aperitief, gevolgd door een heerlijke maaltijd.

Als afsluiter, wil ik vooral Andre bedanken voor deze prachtige dag. Niet alles verliep misschien zoals gepland, maar toch hebben Dominique en ikzelf volop kunnen genieten van deze beklijvende dag ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten uit Wereldoorlog I.Didier Devlieghe

AJM en fier kringlid

Home