Trotse vaders
21 juli 2021

Een unieke kijk op de Nationale Feestdag en het militaire defilé


De 21ste juli is misschien voor de meeste Belgen gewoon een extra dagje verlof. Voor ons, (reserve)militairen is het toch nog altijd in de eerste plaats onze Nationale Feestdag.

Indien ik al niet in het buitenland op vakantie ben, frequenteer ik normaal gezien in uniform het Te Deum in mijn gemeente, met aansluitende receptie en aperitiefconcert.

's Namiddags probeer ik dan een stuk van het luchtdefilé live mee te pakken. De aanvliegroute passeert immers bijna over mijn woning in Oost-Vlaanderen. Daarna wordt het gronddefilé gevolgd op TV.

Één keer had ik het genoegen om zelf te mogen deelnemen aan dit defilé. Iets wat iedere militair toch minstens één keer moet gedaan hebben in zijn carrière!? Precies 25 jaar geleden (1996) kon ik met het Territoriaal Linieregiment 24Li * defileren in de hoofdstad. Ik herinner me nog het grote nieuws van die ochtend: in Atlanta had Fredje Deburghgrave net olympisch goud gezwommen (100 meter schoolslag). Voor de rest was het een tropisch warme dag, zonder de traditionele (verwachte) "drache nationale". Ook staat met nog bij: de schouwing door Koning Albert II, de geur van verbrande kerosine in de Wetstraat na de passage van de C-130's, en het moeilijke stappen over de hobbelige kasseien van het Paleizenplein.

Na de annulering wegens pandemie, vorig jaar, zou er dit keer terug een defilé kunnen plaatsvinden. Welliswaar zonder publiek en op de valreep nog sterk versoberd vanwege de inzet van logistieke, medische en genie-middelen in het door watersnood getroffen zuidelijke landsgedeelte.

Dit jaar mocht ik met de MCU (Movement Control Unit) Centre meewerken aan de praktische organisatie van het defilé. Het zou voor mij persoonlijk ook meteen  een unieke 21 juli worden! Ik mocht immers de begeleiding doen van het detachement KMS/ERM. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat mijn dochter Pauline leerling is van het derde jaar SSMW (Sociale en Militaire Wetenschappen, 158 promotie). En 'wie' defileert er? Juist, de eerstejaars en de derdejaars! Papa met dochterlief samen op het defilé. Toch een once in a lifetime gebeurtenis. A propos, er was nog een fiere papa aanwezig van wie zijn dochter ook op de KMS studeert, maar hij mocht op de tribune zitten.

Benedict Braet

vader en adjudant (MCU)

* Voor de jongere collega's: in de jaren '90 was er per provincie een bataljon beschikbaar dat volledig bestond uit reservisten. De hoofdtaken van deze Eenheid bestonden uit beveiliging en bewaking van gevoelige punten op het territorium en het leveren van steun aan de Natie.

PS:  Merci collega's van MCU Centre voor deze unieke kans en de fijne samenwerking

Home