Nooit vergeten...
Zomer 2020

KNUROO - Initiatief Uniebrug


Vorig jaar hebben we ons engagement voor de her-waardering van het monument aan de Uniebrug in steen gegraveerd. Het gedenksteentje op de sokkel van het beeld is een permanente geheugensteun hiervoor. In de eerste plaats willen we ons doel bereiken met een jaarlijkse plechtigheid, die de verdiensten van ons kleine leger tijdens de Eerste Wereldoorlog in de kijker zet. De exploten van het 7de Linieregiment zijn daarvoor zeer geschikt. Vandaar onze keuze voor dit specifieke monument.


De ligging van het beeld leent zich goed voor andere initiatieven. Het fiets- en wandelpad dat er parallel met de IJzer langsloopt, wordt intensief gebruikt door vele passanten. Het monument is vrij opvallend en zelf enigszins indrukwekkend, waardoor het gemakkelijk de aandacht van de voorbijgangers trekt. De omgeving is ook bijzonder geschikt voor een foto-opportuniteit. Als je aan de vrienden wil laten zien dat je in de Westhoek bent geweest, dan is dit de plek om een selfie te schieten met alle noodzakelijke attributen in de achtergrond.


Maar toerisme mag meer zijn dan vrijetijds-verslaggeving, toch? Daarom hebben we dit jaar ons initiatief uitgebreid met een nieuwe invalshoek. We willen dit monument opnieuw voorzien van de menselijke inhoud, waarvoor het staat. "Zij die geneuveld zijn, worden niet vergeten," staat er op ons steentje. Dat is precies waar onze kring voor gaat, tijdens deze zomermaanden. Op een stevige display naast het beeld, worden korte levensbeschrijvingen aangebracht van soldaten van het Zevende, die het leven lieten tijdens de gevechten aan de Uniebrug of bij de Slag van Lombardsijde. Iedere 2 weken wordt de voorstelling vernieuwd. 


Tijdens het opstellen van de display, kon ik toevallig meeluisteren naar een gesprek  tussen wielerpassanten die het beeld geïnteresseerd aan het bekijken waren. Zou dit een beeld zijn voor die gast die de sluizen heeft opengezet? Tja, er is nog enige historische kennis aanwezig bij onze landgenoten, maar enkel voor de grote lijnen ervan. Met alle respect voor Cogge en Geeraert; maar er zijn wel meer Belgische helden geweest aan de IJzer. Die verdienen het niet om vergeten te worden. Hopelijk kan ons zomer-initiatief hier wat verbetering in brengen.

Vz@ROO-West