Herdenking Wapenstilstand te Brugge

11 november 2022

Wij waren erbij


De werken aan de nieuwe parking zijn afgerond en het terrein rond het ruiterstandbeeld van Koning Albert I ligt er weer effen bij, het gras nog vers ingezaaid. De 11 november plechtigheid kan daar dus weer zoals vanouds doorgaan. Helaas moet onze voorzitter zijn deelname aan de plechtigheid last minute afzeggen. Dus vertrek ik wat vroeger dan gewoonlijk van huis om ter plaatse de nodige voorbereidingen te treffen. 

Bij het passeren van het standbeeld zie ik mede- kringlid Andre Nicolet op weg naar het monument. Er is al heel wat activiteit zichtbaar op de site. De nieuwe protocolchef van Stad Brugge heeft duidelijk een andere aanpak dan zijn voorgangers. Zo is er nu een geluidsinstallatie voorzien om de aankondigingen (bloemenhulde) en toespraken voor iedereen hoorbaar te maken. 

Ik haast me naar het standbeeld om Andre te onderscheppen. Nu de voorzitter er niet is moet iemand anders de bloemen neerleggen, en Andre lijkt daarvoor een prima kandidaat. Hij wil dat graag doen, maar heeft er geen concrete ervaring mee. Dat leg ik dus even rap uit. Dan naar de protocolchef om de naam van de kranslegger aan te passen bij de aankondiging. De bloemen zijn keurig geleverd en liggen klaar voor gebruik. De harmonie van SFX is dit jaar in bijzonder grote getale aanwezig en laat zich van haar beste kant zien/horen.

Tijd om handen te schudden met de prominenten en bekenden. RSM Johan Rammant en Cdt Vandenberghe zijn er al. Even tijd voor een korte babbel (we blijven mekaar tegenkomen). De vaandeldragers van AVBOS, de burgemeester en schepenen, Ivan Loncke en Jan Devos van Mars & Mercurius, Stefaan Vergaerde, ... Enfin, de traditionele vertegenwoordigers zijn van de partij. Kringleden Johan en Filiep zijn intussen ook gearriveerd. Ivan Anthierens en AJM Six zijn er net als gisteren ook weer bij. Daarnaast nog een reeks 'bekende gezichten zonder naam' die steevast op het appel zijn bij dergelijke plechtigheden.

De toeschouwers mogen dit keer niet op het fietspad staan, hoewel dat door een politiecombi is afgezet. Iedereen op het pas gezaaide gras dan maar. Ik vrees dat ze dat terug zullen mogen inzaaien nadien. Bij de heraanleg zijn er ook aan en rond het monument een aantal zaken veranderd. Op het monument is er nu een vlam in Belgische hardstreen aangebracht. Die moet verwijzen naar de Eeuwige Vlam aan de Congreskolom te Brussel. Vóór het monument zijn 5 bloemperkjes aangelegd in een metalen kunstwerk. Vier kleine constructies en één grote, in de vorm van bloembladeren. De vier kleine perken verwijzen naar de vier overgebleven onbekende soldaten die in Brugge begraven liggen, en die de dag voordien herdacht zijn. Het grootste perk verwijst naar de Onbekende Soldaat die in de Congreskolom te Brussel werd bijgezet. Zo ontstaat er een permanente link tussen het Brugse en het Brusselse monument. De stadsgidsen krijgen er een weetje bij om toeristen te verrassen.


De plechtigheid verloopt dit jaar iets anders dan gebruikelijk en duurt ook langer. De aarde uit de vier overgebleven urnen wordt door leerlingen van OLVA De Meersen uigestrooid in de kleine bloemperkjes. Het Te Velde klinkt als eerbetoon. Ere-senator Andre van Nieuwkerke licht heel het gebeuren, en de veranderingen aan het monument toe in zijn toespraak.

Buiten de traditionele kransen worden er dit jaar ook bloemen neergelegd door Honorair Consul-Generaal Jan Lagasse, uit naam van het Nederlandse Consulaat. Ook Erwin Pelgrim, Ereconsul-Adjunct, legt bloemen in naam van de Senegalese Ambassade. De kinderen van De Meersen brengen ook kransen aan, gevolgd door een Oekraïense vrouw met de Oekraïense vlag over de arm. Wij vallen op door onze kranslegger met karakteristieke groene muts van de Ardense Jagers. Die zijn nogal uniek en zeldzaam in onze provincie.

Als afsluiter worden de Last Post, de Vlaamse Leeuw en de Nationale Hymne gespeeld door de versterkte harmonie.

Het is ondertussen middag geworden. Iedereen stelt zich op voor de optocht naar het stadhuis. Onnodig te zeggen dat er veel volk (vooral toeristen) komt kijken, met zo'n indrukwekkend muziekkorps op kop. Op de Burg volgt nog een muzikale toegift, en dan kunnen de genodigden door de erehaag van vaandels naar binnen voor de gebruikelijke receptie. Hier gaat het ook een beetje anders dan gewoonlijk. In zijn toespraak zet de voorzitter van AVBOS de net gepensioneerde, vroegere protocolchef, Marc Mosar, eens stevig in de bloemetjes voor zijn decennialange goeie samenwerking met de vaderlandslievende verenigingen. De receptie verloopt verder zoals verwacht, met gemoedelijke babbels met lokale gezagsdragers en bekenden, tot het gedaan is.

Rest mij nog om onze aanwezige kringleden te bedanken. Merci Andre, om meteen de rol van bloemenlegger op te nemen (en voor ons in de kijker te lopen). Johan en Filiep, ook bedankt om aanwezig te zijn. Voor de afwezigen, kom ook eens af (liefst in uniform)! Er mag best nog wat volk bijkomen. Het kost alleen een beetje welbestede tijd.

Marc Goethals

kringsecretaris

Home