In de kijker

Last Post 17 september 2011

 Traditie heeft zo zijn waarde. Niettegenstaande de vrij late aankondiging van deze activiteit is er toch flink wat volk komen opdagen. Maar liefst 8 leden verschijnen in uniform onder de Menenpoort, om onze aanwezigheid kracht bij te zetten ter gelegenheid van de bloemenhulde. Ook een flinke delegatie familieleden maakt van het aanbod gebruik om de indrukwekkende plechtigheid vanop de eerste rij mee te maken. Aangezien wij officiële deelnemers zijn, kunnen we genieten van bevoorrechte plaatsen in de overvolle ruimte van het monument. Om 19.30h staat praktisch de hele begaanbare oppervlakte al vol met toeschouwers. Dit heb ik nog niet meegemaakt.


(foto: De Passchendaele 1917 Pipes & Drums, met een gigantische mensenmassa op de achtergrond)


De snel kortende dagen en de bewolkte hemel zorgen voor de 'special effects' van deze avond. Op de een of andere manier vormt de halfduistere Menenpoort het perfecte decor voor een ingetogen eerbetoon. Voeg daar nog wat pipes en drums aan toe, en het wordt een cocktail die garant staat voor een onvergetelijk  kippenvelmoment. Een fikse regenbui maakt het sfeerbeeld van deze commemoratie compleet. 

Omdat wij bij de categorie van 'actieve' militairen behoren, krijgen we een plaats op de eerste rij voor de bloemenhulde. Met drie componenten op rij vormen wij een opgemerkt gezelschap. Het vormt al een extreme uitdaging voor de fantasie om ernaar te raden waar onze foto's straks ergens ter wereld zullen opduiken. Er mag ook gezegd worden dat we de eer van the Belgian Army hier niet beschaamd hebben. Na onze bloemenhulde krijgen we een expliciet complement van een Britse veteraan die een rij achter ons staat aangetreden: "You were very smart!" Altijd fijn om positieve feedback te krijgen. Hoewel dit niet ons eerste optreden is, blijft het toch altijd een beetje spannend om voor het publieke oog op te marcheren en een synchrone prestatie neer te zetten.

De RBL & Air Cadets. 372 Squadron hebben wat meer moeite met het marcheren, maar ze zijn jong, en hun gedreven inzet maakt veel goed. Het is ook niet makkelijk om de Britse dril in perfecte harmonie uit te voeren. Door de 'grote' bewegingen (armzwaaien) die ermee gepaard gaan, valt het onmiddellijk op als er iemand niet helemaal in hetzelfde ritme beweegt als zijn soortgenoten. Maar ze zwaaien wel enthousiast, en het is wel charmant om af en toe iemand te zien voorbij 'huppelen' in een poging de juiste cadans terug op te pikken.

(foto: RBL & Air Cadets. 372 Squadron)


De aanwezigheid van een biker-club uit het Gentse zorgt voor wat tegenstrijdig sentiment. Het blijft een dubbelzinnige ervaring om geconfronteerd te worden met een groep mensen die kiest voor aansluiting bij een subcultuur die omgeven is door een aura van geweld en criminaliteit, maar vanavond instapt in een sereen huldebetoon aan de slachtoffers van het grootste mega-geweld dat ooit onze regio teisterde. Misschien is het precies hun bedoeling om het eerder genoemde maatschappelijke vooroordeel te doorbreken met hun optreden. Maar dan doen ze dat toch op een onhandige manier. Een beperkte delegatie, bestaande uit  4 à 5 van hun meest presentabele leden, zou beslist een betere indruk hebben gemaakt op de omstanders dan een troep van een dertigtal ruige gasten die zich tussen de menigte dringt. Ik vraag mij af welke impressie de internationale delegaties, uitgedost op hun paasbest in traditionele uniformen en ornamenten, hieraan zullen overhouden.

In ieder geval strekt het de mensen van de Last Post Association tot eer dat ze zich niet laten verleiden door vooroordelen,  en iedereen de kans gunnen om aan het eerbetoon deel te nemen. 


(foto: Dirk, Marc en Didier zijn op de afspraak)

De plechtigheid is indrukwekkend. Maar even verbazend is het om vast te stellen hoe snel de menigte zich weet te verspreiden na afloop van de voorstelling. Wij blijven meestal nog eventjes nakaarten met de copains, en pikken hier en daar een foto-opportuniteit mee voor de toeschouwers (uniformen zijn blijkbaar nog in trek bij fotoliefhebbers). Daarna gaan we rustig op zoek naar een etablissement waar we droog zitten en een welverdiende pint kunnen nuttigen, terwijl we nog wat nakaarten over de prestatie van de avond. Het zijn niet enkel de bloemenleggers die zorgen voor de uitstraling van dit gebeuren. Iedereen die hier in uniform verschijnt, draagt bij aan de plechtstatigheid van de herdenking. Als gebaar naar onze Britse buren is dit een onbetaalbaar  stukje Public Relations. Dat is zonder twijfel iets waar reservisten goed in zijn.

(foto: Bloemenhulde door drie componenten)

We drinken een paar pinten op kosten van de Kring, en besluiten dat het goed is geweest. Ik vind het jammer dat ik niet de gelegenheid krijg om met iedereen een babbeltje te slaan, want ik ben wel benieuwd naar het wel en wee van de leden die maar af en toe eens opduiken. Er zijn nu eenmaal niet zo veel gelegenheden waarop we elkaar ontmoeten. Toch blijken wij (van horen zeggen) één van de meest actieve kringen te zijn.

We zijn weer eens een avondje samen uit geweest. We zijn duidelijk 'in beeld' geweest. De sfeer was goed, en de solidariteit voelbaar. Er zit beslist nog heel wat energie in de Westvlaamse reserveonderofficieren, en dat zullen we koesteren. 

Het lijkt helemaal niet spectaculair om met de maten een stukje traditie en ritueel ten uitvoer te brengen. Een moment gecoördineerd samen optreden ter ondersteuning van een manifestatie die honderden toeschouwers trekt. Heel even representatief aanwezig zijn voor het land en het leger waarvoor we ons hebben geëngageerd. Voor de buitenstaander kan dit een fait-divers lijken, maar voor ons gaat dit veel dieper. Om het te omschrijven zou ik minstens nog een halve bladzijde moeten vullen met woorden die nooit helemaal het correcte gevoel zouden vertolken. Dit is iets wat moet ervaren worden om het goed te begrijpen (zoals het effect van een doedelzak onder de Menenpoort).

Volgend jaar doen we dit opnieuw. Het zou fantastisch zijn om nog eens alle componenten op een rij te kunnen voorstellen bij de bloemenhulde, maar we zullen ons behelpen met de middelen die er zijn. 

See you there?

PS: We zijn ook goed in beeld op de foto's die te vinden zijn op de site van de Last Post Association

Vz@roo-west.be