In de kijker

Barbecue in het For Freedom Museum (Ramskapelle)

Zaterdag 1 september 2012

Een zonnige zaterdagnamiddag in september, vormt het ideale decor van onze nazomerbarbecue. Voor één keer hebben we dat niet gecombineerd met de traditionele schietoefening, maar met een bezoekje aan het For Freedom Museum te Ramskapelle. Dat is nieuw; en met nieuwe dingen is het altijd een beetje bang afwachten of er wel belangstelling voor zal zijn. Een ongegronde vrees, zo blijkt uit het flinke aantal kringleden en verwanten dat komt opdagen. Bijzonder leuk is ook het feit dat alle (ere)voorzitters van de Kring eveneens aanwezig zijn. 


   

Met de verzameling goed gezelschap dat hiervoor op de been is, kan de dag natuurlijk niet stuk. Terwijl we genieten van een terrasmoment in het zonnetje, steekt erevoorzitter Yves van wal met een verhelderende toelichting over de historische context van het museum. We leren vanalles over de tweede wereldoorlog, van de Duitse blitzkrieg tot aan de landing in Normandië. Geen saai chronologisch relaas, maar een flitsende weergave van de meest merkwaardige hoogtepunten, afgekruid met pittige achtergrondsinformatie. De meesten onder ons wisten al dat Yves een leraar is, maar nu zien we ook met hoeveel overgave hij zich aan deze métier wijdt. De tijd vliegt dan ook ongemerkt snel voorbij, terwijl wij helemaal in de juiste sfeer komen voor een geleid bezoek aan het museum.

 

Omdat de groep nogal groot uitvalt, splitsen we ons op in twee beheersbare ploegen onder leiding van de gidsen. Yves neemt er eentje voor zijn rekening, terwijl Fred Jones (zoon van de grondlegger van het museum, en zelf medestichter) zich over de andere ontfermt. Beiden hebben zo hun eigen stokpaardjes en stijl, maar de passie voor het museum en het verleden hebben ze gemeen. Het museum zelf is prachtig uitgebouwd, waarbij opvallend veel zorg is besteed aan de historische correctheid van de diorama's. De tentoongestelde collectie is ongelooflijk uitgebreid, en er staan heel merkwaardige stukken in. Bij iedere vitrine horen eindeloze verhalen en anekdotes. Onze gidsen pikken hier en daar een objectje uit de overvolle collectie, om het met een pittige vertelling in zijn historische achtergrond te situeren, en om ons te laten meegenieten van de schat die hier ligt opgeslagen.

 


Over dit museum zou een complete review kunnen geschreven worden, maar dat is niet de bedoeling van de dag. Iedere deelnemer heeft hier 'iets nieuws' ontdekt, hoewel de meesten onder ons niet echt leken zijn als het over de tweede wereldoorlog gaat. Op het eerste zicht lijkt dit een activiteit waar weinig 'actie' in zit (zoals in de TIR), maar er is niemand die zich hier heeft verveeld. In feite zijn we hier allemaal verrijkt uitgekomen. En terwijl de sfeer er goed inzit, komen we opnieuw samen voor een drink en een babbel als voorbereiding op de zich aandienende BBQ.


Ook dat deel van de dag kondigt zich beloftevol aan. De tafels zijn feestelijk gedekt, de bediening verloopt vlot, en de aangeboden barbecuebrokken zien er smakelijk uit. Weeral is er geen enkele reden om ons zorgen te maken. Terwijl ervaringen worden uitgewisseld en we oude verhalen terug oprakelen of nieuwe contacten leggen,  wordt de sfeer een beetje losser. Wie zich nog niet helemaal op zijn gemak voelde in ons kringgezelschap heeft ondertussen zijn/haar plaatsje wel gevonden. Veel moeite kost dat niet, want we zijn nu eenmaal één grote familie.
Over culinaire gebeurtenissen, zoals barbecues, kan ook heel wat geschreven worden. Maar, aangezien er al genoeg (infotainment) televisieprogramma's zijn die het maaltijdgebeuren in 'punten vertalen', laat ik het gewoon bij de beoordeling dat dit één van de betere ervaringen is geweest. Lekkere barbecue, en genoeg aanbod om de honger te stillen.

 

En als er dan toch 'punten' moeten aan te pas komen, dan kan een voorzitter uit het onderwijsmilieu daar gemakkelijk voor zorgen. Om de dag af te ronden is er nog een speelse quiz voorzien, die de kennisopname van de deelnemers op de proef stelt. Tien vraagjes over het museum zorgen voor het competitie-element van deze reunie. Wie zich hierop weet te onderscheiden krijgt een prijsje.

Hoewel de punten algemeen vrij hoog liggen (iedereen goed opgelet, zeker?) en er een schiftingsvraag moet aan te pas komen om de winnaars uit de ex aequo's te selecteren, komen we toch tot drie laureaten:

Marc Leniere (1ste plaats)

Danny Steyaert (2de plaats)

Marc Goethals (3de plaats)

Dat hier twee bestuursleden bij zitten is zeker aan het toeval toe te schrijven, want de voorzitter heeft de quizvragen (stiekem) samengesteld tijdens het bezoek. Hier moet dus geen andere verklaring worden gezocht, dan de pure kwaliteit van het kringbestuur. Allemaal knappe gasten! 

Merci voor de talrijke opkomst en tot de volgende, 

Vz@roo-west.be