Leopoldsorde toegekend aan het 7de Linie-regiment
indexpagina


"De razende strijd aan den IJzer gaf aan het 7de de gelegenheid om het toppunt van den roem te bereiken. Onder de aansporing van zijn dapperen commandant, kolonel Delobbe, was zijne verdediging van de omgeving van de Uniebrug voor Sint-Joris-bij-Nieuwpoort zo subliem dat het regiment de groote eer verdiende zijn vaandel -het eerste van het gansche Belgische leger- met de Leopoldsorde gedecoreerd te zien."
"Opgezweept door de Koninklijke hulde, levert het 7e de volgende dagen heldhaftige gevechten, inzonderheid bij den tegenaanval te Ramskapelle (30 oktober) en bij den aanval te Lombardsijde (4 november)."
Uit het Guldenboek der Vuurkaarten (1937), vuurkaart van Frans van den Bulck
Gedramatiseerd ooggetuigeverslag van de ceremoniële toekenning van de Leopoldsorde
aan het 7de linieregiment op 3 november 1914 te Veurne

De Leopoldsorde is de hoogste Belgische Orde, vergelijkbaar met het Franse Legion d'Honneur
In ons land zijn er 5 Ordes van Verdienste in omloop, waarvan er drie nog courant voorkomen: de Leopoldsorde, de Kroonorde en de Orde van Leopold II. De Orde van de Afrikaanse ster en de Orde van de leeuw zijn historisch gekoppeld aan ons koloniale verleden (Belgisch Congo), en worden niet meer toegekend.
Alle historische achtergrond en actuele graden in de orden zijn de vinden op de website van de Vereniging van de Leopoldsorde