Archief

Fotogalerij Contacts Links

Archief  2020
Reality Based (N)T.G.S.
Nieuwjaarsactiviteit 18 januari 2020

Het kerngebeuren van onze Nieuwjaarsactiviteit zit natuurlijk in de bijeenkomst met een hap en een drankje, om samen van gedachten te wisselen over de dingen die ons interesseren. Maar dat mag lekker ingekleed worden met de nodige randanimatie die onze interesse prikkelt. Liefst iets met een militair raakvlak, want daar liggen onze wortels. Dit keer konden we de zaken nog wat bijkruiden met een snelle blik achter de architectonische schermen van het hoger onderwijs. Concreet was er dus vanalles te doen op deze bijeenkomst. Een kleine rondleiding op de Brugse Campus van de Vives Hogeschool, een uitgebalanceerd referaat over de Belgische Techniek Gevechtsschieten door Kapitein Vanhoecke, en afronden met een diversiteit aan boeiende biertjes en wreed lekkere broodjes. Er werden geen glazen gebroken en het klaslokaal werd achtergelaten zoals we het gevonden hebben. Er is veel gepalaverd en iedereen zag er tevreden uit. We hebben het jaar goed ingezet, me dunkt?  Lees meer ...Uniebrug Zomer Initiatief
Zomer 2020

In corona-tijden moeten we af en toe onze toevlucht zoeken in enige improvisatie. Soms komt dat zelfs goed uit. Omdat dit jaar onze plechtigheid aan het monument bij de Uniebrug slechts beperkt zal kunnen plaatsvinden, zijn we op zoek gegaan naar een alternatieve aanpak voor ons doel. Het zat feitelijk al 'in de pijp', maar het coronagedoe heeft een en ander sneller tot stand laten komen. We hebben ons geëngageerd om de waarde en betekenis van dit monument in ere te houden, om zo de verdiensten van ons kleine leger tijdens de Groote Oorlog niet te vergeten.

   Met de toevoeging van een gedenksteentje aan het monument, hebben we vorig jaar een duidelijk signaal gegeven aan de buitenwereld. Wij zullen de gesneuvelden niet vergeten. Tijdens de plechtigheid werden al enkele jongens voorgesteld die hun leven lieten bij de gevechten rond de Uniebrug. Dat willen we nu verderzetten voor een ruimer publiek. Vorige week is een display-statief aangebracht naast het monument, met daarop een korte voorstelling van enkele Belgische soldaten van het 7de Linieregiment. Iedere twee weken wordt de voorstelling vernieuwd, en komen er andere levensverhalen op het bord.
In principe is dit een zomer-initiatief. Maar de display-constructie staat behoorlijk stabiel op zijn poot. Misschien laten we dit wel verder doorlopen (met een lagere wisselfrequentie)? Er is genoeg volk gesneuveld op die plaats, om nog een hele tijd door te gaan. Een kort verslag ...

Te Deum Brugge, Covid-19 editie  
Nationale Feestdag 2020
                                               
                                              
Het Te Deum is een vaste waarde bij de Nationale Feesdag. Een religieuze smeekbede om wijsheid voor de leiders van het volk, is blijkbaar iets wat niet enkel in deze politiek turbulente tijden op zijn plaats is. In de eerste plaats richt het gebeuren zich op de Vorst, maar alle andere instanties bekleed met formele macht mogen zich eveneens laten onderdompelen in de oproep om er verstandig mee om te springen. Vandaar dat ook de rechterlijke macht, de burgerlijke bestuursorganen, en de militaire gezagsdragers,, uitgenodigd zijn om deel te nemen aan deze kerkelijke oproep.
Onder normale condities mag het Te Deum in Brugge altijd rekenen op een kleine delegatie van onze Kring. Dit jaar moesten de corona restricties in acht genomen worden. Eén afgevaardigde per militaire eenheid mocht de plechtigheid bijwonen. Omdat de KNUROO een militaire vereniging is kon er dus ook één reserveonderofficier plaats innemen. Onze secretaris, Marc, is een ervaren mens op dit vlak, en heeft de honeurs waargenomen.
Geen verzamelmomenten en wachttijden, dit keer. Iedereen direct naar zijn plaats, op veilige afstand van de andere aanwezigen, en met mondmasker op. In totaal 12 militairen, 6 rechters en een 5-tal politieke vertegenwoordigers. Eén vaandel en de voorzitter van AVBOS. Niet de gebruikelijke massa vaandels en verenigingen.
Na de plechtigheid is het voor iedereen afgelopen. Geen optocht (toch weinig toeristen in de omtrek) en geen receptie. Eventueel een korte babbel onder bekenden, vooraleer de weg naar huis terug aan te vatten. Het is een bijzonder en ietwat vreemde bijeenkomst geweest.
Maar de tradities van de Nationale Feestdag zijn in ere gehouden.Medics aan de Yzer
oud artikel over de medische steun aan de Vierdaagse 2003

Zonder corona-toestanden zou mijn Eenheid (14Bn Med) vorige week waarschijnlijk ontplooid zijn in de Westhoek. De Vierdaagse van de IJzer zou dan doorgaan, en traditioneel zou Defensie instaan voor een belangrijk deel van de medische steun. Zesentwintig jaar geleden begon hiermee voor mij de jaarlijkse afspraak, die vorig jaar zijn laatse editie heeft gekend. Net op tijd, blijkbaar, want fatsoenlijk afscheid nemen zou er dit jaar niet ingezeten hebben. De Vierdaagse van de IJzer is voor de eerste keer in zijn bestaansgeschiedenis geannuleerd. Jammer, want ik had mij voorgenomen om op de fiets te springen, en de copains te gaan trakteren. No go, dus. Corona gooit roet in het eten.
Uit pure nostalgie ben ik verslagen gaan lezen uit vroegere tijden. Toen hadden we nog een tijdschrift (Inforoo) waarin regelmatig artikels van mijn hand verschenen. Daar is dus ook wel eens iets in gepubliceerd over mijn ervaringen tijdens de Vierdaagse. Om jullie de moeite te besparen op zoek te moeten naar oude tijdschriften (voor wie dat bijhoudt), is mijn verslagje van de editie 2003 beschikbaar gemaakt via dit forum. Zeventien jaar geleden had Defensie nog geld genoeg om de intensieve dienst te betalen voor de deelnemende medics (die dan ook 24/24 paraat waren), zodat we de hele week in onze kampen bleven werken en slapen. De laatste jaren was daar geen sprake meer van, want 'veel te kostelijk'. Enkel medische steun tijdens de Mars, en iedereen na zijn werkdag (shift) terug naar huis. Het avontuurlijke element is daardoor een beetje verdwenen (nachtelijke interventies en cliëntenbinding in de kampen; ook de public relations met andere betrokken partijen). Maar het is nog altijd een groot manoeuvre, met een uitgesproken militaire aanpak. Ik zal dit oprecht missen. Maar eerst nog eens onderdompelen in de tijd van weleer. De Vierdaagse van 2003, gezien door de ogen van een medische ploeg.  Lees meer ...

In Arduis Fidelis
Memorial Uniebrug 2020

Dagelijks vallen annulatieberichten voor herdenkingsplechtigheden in de bus. Het is immers niet verantwoord om in pandemie-tijd samen te scholen of verplaatsingen te maken. Het 'blijf in uw kot' motto moet de kernboodschap blijven bij het beteugelen van de Covid-crisis.
Als het toch noodzakelijk wordt om anderen te ontmoeten, dan kan dat enkel onder strikte voorwaarden. Toch zijn we in aanleg ook sociale wezens die nood hebben aan menselijk contact. Zeker nu de dagen korter worden en de herdenking van wat verloren is onze maatschappelijke focus domineert. We zoeken solidariteit en sympathie om het allemaal te verwerken. Individueel kunnen we daarvoor meestal terugvallen op ons sociale netwerk. Voor het meer abstracte niveau van de historische herdenking ligt dat wat moeilijker. Maar ... moeilijk gaat ook.
Als Kring hebben we ons geëngageerd om onze wapenbroeders van weleer niet in de kou te laten staan. Het leed en de moed van de oorlog aan de IJzer, kunnen ons vandaag nog inspireren. Met ons zomerinitiatief hebben we alvast geprobeerd om de 'gewone jongens' van het 7de linieregiment in de kijker te plaatsen, en hoe hun gezamenlijke inspanning een keerpunt in de geschiedenis heeft betekend. Nu, exact 106 jaar na het gevecht aan de Uniebrug, willen we ons respect zichtbaar maken met een ingetogen bloemenhulde. Zeer kleinschalig, zoals de toestand het vereist, maar toch met een intensiteit die de eeuwen kan overbruggen. Een kort verslag ...Leve de Koning
Koningsdag 15 november 2020

De Covid lockdown heeft ervoor gezorgd dat onze jaarlijkse korpsmaaltijd niet kan doorgaan. De  heildronk op de Vorst wordt meestal in de context van deze bijeenkomst voorzien, waardoor we bijna ook dit brokje traditie zouden moeten missen. Gelukkig zit er, zelfs op (verplichte) afstand, flink wat esprit de corps in onze Kring. We zijn strijdvaardig genoeg om niet bij de pakken te blijven zitten. Misschien is het zelfs gezond om in deze periode van afzondering eens op ons paasbest een fles bubbels open te trekken? Als dat moment ook nog eens gedeeld wordt met de copains, dan wordt de daad groter dan een individueel initiatief. Wat is Koningsdag anders, dan het vieren van onze samenhorigheid en (militaire) eenheid, met de Vorst als verbindend symbool?
Het heeft mij deugd gedaan om de collega's weer eens te zien in groot tenue, met een glas in de hand en de expressie van een feestelijke groet. We waren niet echt bij elkaar, maar toch ... samen.
We hebben onze gefotografeerde toast ook naar de Koning gestuurd. Een beetje afwijkende stijl van het gebruikelijke protocol hiervoor, maar dit zijn geen gewone tijden.
Merci maten, jullie zien er goed uit!

Hoop
Eindejaar 2020 - Nieuwjaar 2021

Een terugblik of het aflopende jaar wordt zonder twijfel gedomineerd door de Covid-19 crisis. Het heeft ons maatschappelijke en persoonlijke leven beïnvloed. Met alle mogelijke reacties die een crisis kan opwekken. Ongewone situaties roepen ongewoon gedrag op. Er is gelachten, gehekeld, gehaat, gevreesd, geschuild, geprotesteerd, ge...(vul maar in). We hebben toppunten van egoïsme en van altruïsme gezien; het slechtste en het beste van wat een samenleving kan bieden. Het heeft mij vaak doen denken aan de jaren van 'bezetting' die ons  landje meerdere keren heeft ondergaan. Nu is er een einde in zicht en er wordt internationaal samengewerkt om de 'vijand' op te ruimen, en al bij al zal dit euvel maar één jaar van ons leven hebben getekend. Hoe moet het dan zijn om een juk te moeten doorstaan van vier jaar, zonder uitzicht op bevrijding?
Het is niet nuttig om de huidige gebeurtenissen af te meten met historische maatstaven. Iedere tijd is uniek. Maar, crisis zet mensen aan tot buitengewoon gedrag.
Onze kring heeft, naar mijn opinie, meegewerkt aan een positieve en ondersteunende houding die past bij onze militaire achtergrond. We hebben onze publieke bijdrage geleverd, en de interne cohesie onderhouden. De fysieke ontmoeting is noodgedwongen tot een minimum herleid, maar de kameraadschap is niet verbroken. Onze veerkracht is stevig en we hebben voldoende reserve om te volharden.  De bevrijding is op komst ...


Document made with Nvu